Marcel Páleš Samospráva

Slabá volebná účasť v obci Selce: Ľudia poriadne nevedia čo je to VÚC

Potrebu zlepšenia v oblasti ciest, spojov aj kultúry pociťujú voliči oslovení dnes pred obedom vo volebnej miestnosti v obci Selce pri Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Slabá volebná účasť v obci Selce: Ľudia poriadne nevedia čo je to VÚC
Zdroj: TASR

Dopoludnia tu bola volebná účasť zatiaľ slabá, konštatovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Zuzana Lepiešová.

Uvítali by viac kultúry v obci

„Ja toho veľa nezmením, lebo som jedna osoba, takže prišla som ako jedna z mála, aby nejaké zmeny nastali, uvidíme časom, či to bude k niečomu dobré. Cítim to ako svoju povinnosť,“ povedala 42-ročná volička Perla. Ako obyvateľke Seliec sa jej zdá, že je tu málo kultúrnych programov: „Aj pre mladšiu aj pre staršiu generáciu, lebo ja si myslím, že sme tu také zoskupenie, že aj mladí sa chcú zabaviť, tí ale majú väčšie možnosti zabaviť sa v meste,“ podotkla Perla a dodala, že stredná generácia by uvítala väčšie kultúrne vyžitie v obci.

Riešiť treba podľa nej tiež nezamestnanosť a málo spojov: „Čím ďalej, tým viac ich skresávajú. Spoje sú také preriedené, hlavne v tých vzdialenejších dedinkách. Tam idú napríklad ráno, na obed a večer,“ podotkla Perla k oblastiam, ktoré by bolo treba v kraji zlepšiť.

Ľudia nevedia, čo je to VÚC

Mladá, 20-ročná Dominika, vhodila dopoludnia tiež svoj hlas do urny v Selciach: „Ja si myslím, že je potrebné voliť, lebo ľudia sa iba sťažujú, čo je zlé, ale málokto pre to niečo urobí. Toto je aspoň nejaký krok,“ dodala Dominika.

„Rozhodujú o veľkých finančných prostriedkoch, tak nech sa určia tak, ako sa majú, aby sme to aj my pocítili,“ podotkla k potrebe voliť 60-ročná Mária. Podľa jej slov by sa mali urobiť v prvom rade cesty nanovo. Investovať by bolo potrebné podľa Márie aj do školstva a najmä do zdravotníctva. Mária chodí voliť pravidelne. Pokiaľ je totiž podľa nej taká legislatíva, že VÚC existuje, voliť pôjde.

„Zatiaľ je účasť dosť slabá, väčšinou staršia generácia chodí voliť, od 40 rokov vyššie,“ konštatovala doobeda Lepiešová. Podľa nej predpokladajú, že popoludní ešte príde mladšia generácia. „Určite je to aj počasím a ľudia asi nemajú záujem, nevedia prosto, čo ten vyšší územný celok je, aké má kompetencie, je to aj v tom,“ podotkla k účasti predsedníčka komisie. „Prosto, to sú také voľby, kde ľudia dosť málo chodia,“ dodala k voľbám do samosprávnych krajov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM