Správy

Skvelá správa pre SENIOROV a HENDIKEPOVANÝCH: V kraji sa dočkajú ďalšej POMOCI

Zastupiteľstvo schválilo spolufinancovanie národného projektu, ktorý nielen zabezpečí, že doterajšie štyri Centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti budú fungovať ďalej, ale ešte sa k nim pridá aj šesť nových.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre SENIOROV a HENDIKEPOVANÝCH: V kraji sa dočkajú ďalšej POMOCI
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozširuje projekt Centier integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti do ďalších šiestich regiónov. Podarilo sa mu získať 2,1 milióna eur z národného projektu a krajskí poslanci vo štvrtok rozhodli, že ďalších takmer 110-tisíc eur pridá kraj z vlastných zdrojov. Z nich zabezpečí službu monitorovania a signalizácie potreby pomoci, tzv. SOS náramky.

Nové centrá

„Zastupiteľstvo schválilo spolufinancovanie národného projektu, ktorý nielen zabezpečí, že doterajšie štyri centrá budú fungovať ďalej, ale ešte sa k nim pridá aj šesť nových. Už dnes vidíme, že takéto spájanie má zmysel a že je to cesta, ako by mali sociálne služby v budúcnosti vyzerať. Táto pomoc nielen umožní ľuďom zostať čo najdlhšie v ich prirodzenom domácom prostredí, ale je aj neporovnateľne lacnejšia ako prevádzka pobytového zariadenia sociálnych služieb,“ zdôraznilo vedenie BBSK.

V súčasnosti na území kraja zabezpečujú pomoc a starostlivosť seniorom i ľuďom s hendikepom Agentúra opatrovateľskej starostlivosti v Tornali a centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti v Haliči, Banskej Štiavnici a vo Vinici.

Desiatky pracovných miest

V najbližšom období bude nasledovať výber ďalších lokalít, do ktorých sa služba rozšíri. Zavážia kritériá nastavené v projekte, ale aj snaha a ochota samotných obcí združených v mikroregiónoch podieľať sa na ňom. V projekte bude zamestnaných 36 ľudí, z toho šesť zamestnancov v metodicko-koordinačnom centre BBSK a 30 pracovníkov priamo v regiónoch.

V priloženom videu si môžete pozrieť aj novú atrakciu Podpoľania. Pribudlo tam UFO.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM