Katarína Oravská Šport

Skončila sa rekonštrukcia náučného chodníka na Poľane: Má dva okruhy

Spolupráca medzi podnikom LESY Slovenskej republiky a Správou CHKO Poľana vyústila do rekonštrukcie náučného chodníka Poľana – Kyslinky – Poľana. Na jeho trase sa návštevníci majú možnosť oboznámiť s prírodnými hodnotami Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Ilustračný obrázok k článku Skončila sa rekonštrukcia náučného chodníka na Poľane: Má dva okruhy
Zdroj: TASR

15-te výročie od vytvorenia náučného chodníka Poľana – Kyslinky – Poľana

„Na 20 informačných paneloch sú informácie venované geológii a geomorfológii, lesným drevinám, maloplošným chráneným územiam, využívaniu územia, vtáctvu, prírodným lesom, mokradiam, bezstavovcom, živočíchom, lesom, nelesným spoločenstvám, vodstvu, poľovníctvu a Národnej prírodnej rezervácii Zadná Poľana,“ povedal hovorca podniku LESY SR Vlastimil Rezek. Nástup na náučný chodník je v blízkosti Lesnej správy Kyslinky, približne deväť kilometrov od obce Hrochoť. Chodník má dva okruhy. Dlhší okruh má 17 zastávok v dĺžke 17 km, východisková aj konečná zastávka je v Kyslinkách. Vedie po značených turistických chodníkoch. Z Kysliniek pokračuje na Dudáš, ďalej na Priehybinu a odtiaľ na Zadnú Poľanu. Z nej je potrebné sa vrátiť smerom k Horskému hotelu Poľana na Prednej Poľane. Odtiaľ trasa pokračuje západným smerom popod Drábovku a dolu do Kysliniek. Kratší a pohodlnejší okruh približne 8,5 km odbočuje pri tretej zastávke z Dolnej Zálomskej po asfaltovej ceste na Príslopy, potom dolu po trase dlhšieho okruhu (po žltej turistickej značke) do Kysliniek. „V tomto roku si pripomíname 15-te výročie od vytvorenia náučného chodníka Poľana – Kyslinky – Poľana, ktorý v r. 1998 vytvorili pracovníci Správy CHKO Poľana,“ doplnil Rezek.

V rekonštrukciách budú pokračovať aj naďalej

„LESY Slovenskej republiky v nasledujúcich mesiacoch zrekonštruujú na území CHKO Poľana viac ako tri desiatky studničiek, obnovia takmer 60 kilometrov lesných chodníkov pre zver a postavia 41 kŕmnych zariadení pre zver,“ priblížil Rezek. S týmito aj ďalšími aktivitami počíta medzinárodný projekt „Spoločne za zachovanie prírodných hodnôt na území Poľany a Börzsöny“. Celkový rozpočet projektu predstavuje 737 363,50 EUR z čoho 614 313,77 EUR pozostáva zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM