Monika Obrtalová Kultúra

Školské lavice vtedy a dnes

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici otvorilo v Thurzovom dome výstavu pod názvom Cesta dejinami slovenského školstva. Vďaka bratislavskému Múzeu školstva a pedagogiky si ju návštevníci môžu pozrieť aj v meste pod Urpínom až do konca augusta.

Výstava podáva obraz vývoja školstva, výchovy a vzdelanosti na Slovensku od obdobia Veľkej Moravy až po rok 1989. Je rozdelená na dve časti a každá z nich zaujme rovnako deti, ako aj dospelých a staršie vekové kategórie.

Prvá časť výstavy je panelová. Návštevníci tu môžu nájsť textovú časť k dejinám školstva, ktorá je rozpísaná na deviatich paneloch. Všetky panely majú vlastnú výstavnú vitrínu so zaujímavými exponátmi. Každý z viac ako 2000 exponátov pochádza zo zbierkového fondu bratislavského Múzea školstva a pedagogiky. „Veľmi zaujímavý je predchodca šlabikára, takzvaný kohútik. Ide o doštičku, z ktorej deti v minulosti čítali. Pokiaľ viem, je jediná svojho druhu,“ hovorí koordinátorka výstavy Eva Zacharová.

V druhej časti výstavy sa nachádza expozícia, ktorú dotvára autentická trieda ľudovej školy z obdobia rokov 1918 až 1938. Zariadená je nábytkom z vtedajšieho obdobia a učebnými pomôckami zozbieranými z rozličných slovenských škôl. Pozrieť si môžete aj prírodovedný kabinet s prírodopisnými, chemickými, fyzikálnymi a zemepisnými pomôckami a pracovňu vysokoškolského profesora. „Deti si na výstave môžu dokonca vyskúšať aj vtedajšie tresty, ktoré sa žiakom ukladali, keď nedávali pozor. Napríklad kľačanie v kúte a na polenách,“ dodáva so smiechom pani Zacharová.

Od marca do konca apríla tohto roku mohli záujemcovia navštíviť výstavu v Košiciach, do konca augusta si ju môžu pozrieť aj Bystričania v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea a potom výstava poputuje do Prievidze a Trenčína.

Autor: Dominika Mojžišová

Vystava skola
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM