Michal Majer Rôzne

Situácia sa upokojuje, ľudia počítajú škody

Včera popoludní zasiahla celý banskobystrický kraj silná búrka. Najviac postihnuté boli okresy Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Žiar nad Hronom a Veľký Krtíš. Najhoršia bola situácia v obciach Lutila, Horná Ves a Šášovské Podhradie. Silná prietrž mra

Do najviac postihnutých oblastí bola privolaná aj medziokresná pomoc z Brezna, Zvolena a Banskej Bystrice. „Celkovo zasahovalo približne 40 hasičov, ktorí odstraňovali následky povodní – zaplavené polia, vytopené domy, neprejazdné cesty 1. a 2. triedy, popadané káble a výpadky elektrického vedenia,“ uviedla hovorkyňa krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Bibiana Bendíková. V súčasnosti sa už situácia upokojila, no hasiči ešte v niektorých oblastiach odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc v lokalitách najviac postihnutých prívalovými dažďami.

Následky silnej búrky neboli v Banskej Bystrice až také výrazné ako v susedných okresoch. „Podobná situácia ako v Žiari nad Hronom bola včera aj v Banskej Bystrici. Dopadla však lepšie, pretože Žiar postihli prívalové dažde ešte deň predtým. Najhoršie však na tom boli Selce a Horná Mičiná, kde bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity,“ uviedla Bendíková. Centrum a sídliská mesta tak ostali od vyliatia miestnych vodných tokov uchránené. Hron včera nedosiahol ani prvý stupeň povodňovej aktivity. Jeho maximálna výška dosiahla o jednej hodine ráno hodnotu 202 centimetrov. Prvý povodňový stupeň je vyhlasovaný až v prípade, že hladina stúpne na minimálne 220 centimetrov. Podobná situácia bola včera aj na Tajovskom potoku a riečke Bystrica.

Domácich tak namiesto vybreženia riek skôr potrápilo množstvo zrážok, ktoré nestíhali vsiaknuť do zeme a premenili tak cesty, parkoviská a chodníky na malé potoky, v obciach blízko Bystrice vytápalo záhrady. V súvislosti s búrkou bola v niektorých častiach mesta prerušená dodávka elektrickej energie a vypadával signál mobilných operátorov či internetových providerov. Napriek silnej búrke však Banskú Bystricu osud iných okresov obišiel. „Situáciu stále monitorujeme. Sledujeme aj povodňové výstrahy Slovenského hydrometeorolo­giského ústavu, podľa ktorých budeme občanov včas informovať o prípadnom blížiacom sa nebezpečenstve. Zatiaľ však máme všetko pod kontrolou,“ ubezpečil riaditeľ odštepného závodu Banská Bystrica Slovenského vodohospodárskeho podniku Ján Munkáči.

Ako to počas včerajšej prietrže mračien vyzeralo v Selciach neďaleko Banskej Bystrice a ako sa dnes s následkami záplav vysporiadavajú ľudia, si môžete pozrieť v našom videu.

gr Foto: amatérske fotografie zo Seliec

Situácia sa upokojuje, ľudia počítajú škody
1
Galéria
povodenselce
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM