Správy

Situácia je VÁŽNA: Juh stredného Slovenska je OHROZENÝ nedostatkom vodných zdrojov

Najvyššie počty suchých dní za rok očakávajú v okresoch Revúca, Poltár a Rimavská Sobota.

Ilustračný obrázok k článku Situácia je VÁŽNA: Juh stredného Slovenska je OHROZENÝ nedostatkom vodných zdrojov
Zdroj: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) eviduje problémy spojené s extrémnymi horúčavami a suchom v južných regiónoch. Dôsledky týchto javov sa prejavujú najmä znížením úrody, nedostatkom vody či vysychaním korýt. Pre TASR to uviedol Marek Mačica z oddelenia komunikácie kraja v reakcii na analýzu Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), podľa ktorej patria okresy na juhu BBSK k oblastiam ohrozeným extrémnymi horúčavami a suchom.

Kraj hľadá riešenia

„Tieto dôsledky sú ďalekosiahle od priameho vplyvu a prehrievania miest a prenikania nových druhov živočíchov, najmä hmyzu, cez vysychanie porastov, ktoré sú náchylnejšie na škodcov a tak znižujú úrodu a spôsobujú priame ekonomické škody, ktoré potom vplývajú na spoločnosť a demografiu,“ priblížil kraj.

BBSK skonštatoval, že v oblasti ochrany prírody a krajiny nemá rozhodovacie kompetencie, na majetku vo svojom vlastníctve sa však snaží aplikovať opatrenia na zmiernenie nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy. S miestnymi samosprávami tiež spolupracuje na výsadbách zelene v sídlach či obnove prícestnej zelene na cestách II. a III. triedy.

Kraj v súčasnosti spracováva aj Envirostratégiu BBSK, ktorá rieši negatívne dôsledky klimatickej zmeny, a to nielen sucho a horúčavy, ale aj extrémne zrážky. „Z analytickej časti tohto dokumentu vyplynula potreba envirovzdelávania širokého obyvateľstva BBSK s dôrazom na prejavy klimatickej zmeny, aby sme ako spoločnosť chápali jej dôsledky a možné spôsoby riešenia,“ uviedol kraj.

Viac o tom, ktoré okresy sú najrizikovejšie, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM