Marcel Páleš Samospráva

Šikmá veža uprostred turistickej sezóny: Je mimo prevádzky, prečo ju zavreli?

Mesto Banská Bystrica ako nový prevádzkovateľ hodinovej veže vykonáva v týchto dňoch nevyhnutné bezpečnostné previerky a kontroly. Z tohto dôvodu bude veža dočasne zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Šikmá veža uprostred turistickej sezóny: Je mimo prevádzky, prečo ju zavreli?
Zdroj: TASR

Mesto Banská Bystrica bolo nútené dočasne uzavrieť jednu z dominánt a turistických atrakcií Námestia SNP.

Bezpečne pre budúcich návštevníkov

„Po vypršaní zmluvy s doterajším prenajímateľom a následnom preberaní priestorov sa zistilo, že priestory hodinovej veže sú v nevyhovujúcom stave a majú závažné nedostatky. Mohli by tak byť v budúcnosti nebezpečné pre návštevníkov,“ objasnila hovorkyňa mesta Martina Kanisová. Z toho dôvodu musia byť vykonané potrebné bezpečnostné previerky a posudky, ktoré zabezpečia nezávadnosť a bezpečnosť celého objektu.

„Je nám veľmi ľúto, že sme boli nútení urobiť tento krok počas turistickej sezóny, ale bezpečnosť návštevníkov je pre nás na prvom mieste. Samozrejme, urobíme všetko pre to, aby bola táto turistami obľúbená historická pamiatka sprístupnená verejnosti čo najskôr,“ vyjadrila sa vedúca odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Vychýlená o 68 cm

Hodinovú vežu začali stavať v roku už v 1552 a od 18. storočia je prestavaná do dnešnej podoby. Vďaka vychýleniu o 68 centimetrov od zvislej osi dostala prívlastok šikmá a stala sa jednou z obľúbených turistických atrakcií mesta Banská Bystrica. Z ochodze, na ktorú sa dá dostať po 101 schodoch, je nádherný výhľad na Kapitulskú ulicu, Mestský hrad a Námestie SNP.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM