Aktualizované Prokop Slováček Šport

Šialená etapa na Tour: Líder do cieľa bežal, vietor odfúkol cieľ pretekov

„Ak bola 11. etapa Tour bláznivá, tak tá dvanásta bola absolútne šialená,“ napísal portál sport.idnes.cz vo svojej online reportáži.

Ilustračný obrázok k článku Šialená etapa na Tour: Líder do cieľa bežal, vietor odfúkol cieľ pretekov
Zdroj: TASR

A mal určite pravdu. Adept na celkové prvenstvo Brit Chris Froome, Richie Porte a Bauke Mollema v záverečnom výstupe na vrchol Mont Ventoux narazili do pred nimi idúcej motorky. Brit potom bežal smerom k cieľu po svojich, až sa dostal k náhradnému bicyklu.

VIDEO 1

VIDEO 2

Pôvodne mal Froome prísť o žltý dres, ale napokon je všetko inak. Rozhodcovia po skončení etapy spätne vyhodnotili vzdialenosti medzi pretekármi v momente, keď Froome, Richie Porte a Bauke Mollema narazili do televízneho motocyklu a spadli. A výsledky redukovali.

Podľa nových, už oficiálnych je opäť na čele Froome so 47-sekundovým náskokom pred Britom Adamom Yatesom a tretí je Kolumbijčan Nairo Quintana ktorý stráca 54 s. Na štvrtom mieste je Holanďan Mollema z Treku s mankom 56 s.

Skrátenú etapu vyhral Gendt

Etapu vyhral belgický cyklista Thomas de Gendt. Jazdec stajne Lotto Soudal dotiahol do víťazného konca únik skupiny, ktorý sa vytvoril krátko po štarte.

Organizátori naplánovali štvrtkovú 12. etapu na francúzsky národný sviatok – Dobytie Bastily. Končiť sa mala výstupom na ikonický kopec Tour Mont Ventoux, no pôvodný plán im prekazili poveternostné podmienky. Keďže predpovede počasia hlásili už v stredu, že na vrchole má duť vietor s rýchlosťou cez 100 km/h, cieľ posunuli o šesť kilometrov nižšie na Chalet Reynard (1435 m.n.m, 9,5 km, priemerný sklon 9%). Bezpečnostné opatrenia sa vyplatili, vo štvrtok bola rýchlosť vetra na vrchole cez 125 km/h.

Čítajte aj:

FANDÍME SAGANOVI: Hodnotné ceny za hlas či fotku. Ukážte nám, ako držíte Peťovi palce!

FANDÍME SAGANOVI: Poznáme víťazov 1. kola, 23 cien už má svojich majiteľov

Tour de France nove
6
Galéria
Zdroj: TASR
Tour de France vietor
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM