Jakub Forgács Rôzne

SHMÚ otvoril dvere návštevníkom: Pozrieť sa prišli školáci i dospelí

V piatok malo regionálne pracovisko SHMÚ v Banskej Bystrici deň otvorených dverí. Organizuje ho pre širokú verejnosť pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody. Každý sa tak mohol prísť pozrieť, ako vyzerá práca meteorológa.

Ilustračný obrázok k článku SHMÚ otvoril dvere návštevníkom: Pozrieť sa prišli školáci i dospelí
Zdroj: TASR

Prišli sa pozrieť malí i veľkí

Do SHMÚ sa prišli pozrieť aj manželia zo Zvolena.„Zaujímali ma všetky prístroje, snímače, spôsob spracovania a prenosu údajov, aké sú trendy, lebo pri vyhodnocovaní sa používajú rozličné matematické modely, štatistické metódy,“ povedal Vojtech. „Prekvapilo ma, že je tak veľa staníc, aj hydrologické, aj tie, čo merajú imisie. Dozvedeli sme sa, aký je rozdiel medzi emisiou a imisiou,“ dodala Vojtechova manželka Dagmar.

Oľga z Banskej Bystrice pracovala vo vodohospodárstve vyše 40 rokov. „Určite sa rada pozriem, akým spôsobom propagujú oblasť vodárenstva. Zaujali ma aj technické prostriedky, ktoré tu propagujú, napríklad meranie prietokov. Myslím si, že aj pre mladých ľudí to bude niečo veľmi zaujímavé,“ povedala Oľga.

Doobeda navštívilo SHMÚ 150 návštevníkov, vrátane žiakov z banskobystrických škôl, ale prišli sem ľudia aj zo Zvolena a z Handlovej. Návštevníci tu mohli vidieť prístroje, ktorými sa merajú meteorologické javy, hydrologické veličiny, najmä prietoky.

Čo sa dalo v SHMÚ vidieť…

"Novinkou je, že tento rok si mohli návštevníci pozrieť aj analyzátor na meranie kvality ovzdušia. Vidieť tiež mohli špeciálne vozidlo na meranie prietokov, klimatologickú stanicu a ďalšie prístroje,“ uviedol Róbert Chriašteľ, vedúci odboru Hydrologické monitorovanie, predpovede a výstrahy Banská Bystrica.

Spomínaný analyzátor na meranie kvality ovzdušia je prístroj, ktorý dokáže merať určité parametre kvality ovzdušia. „My meriame oxidy dusíka, siričitany a prachové častice,“ vysvetlil Chriašteľ. Analyzátor býva osadený v búdkach, ktoré merajú v centrách väčších miest. V Banskej Bystrici je takáto búdka pri hoteli v centre mesta.

DOD organizujú v SHMÚ už vyše 20 rokov a záujem je stále veľký. „Sme radi, že ľudia vedia o tom, čo my robíme a aj oni vyjadrujú nejaké svoje predstavy, ako by sme mali fungovať,“ dodal Chriašteľ. Dvomi hlavnými odbormi pracoviska SHMÚ v Banskej Bystrici sú Meteorologická služba Banská Bystrica a Hydrologické monitorovanie, predpovede a výstrahy Banská Bystrica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM