Jakub Forgács Rôzne

Sezóna stužkových je za dverami: Koľko v Bystrici zacvakáte za šaty, make-up či účes?

Prvé stužkové slávnosti začínajú už onedlho a banskobystrickým kaderníčkam a kozmetičkám sa pomaly zapĺňajú diáre. Zisťovali sme, s akým rozpočtom majú rátať bystrické maturantky pri výbere šiat, účesu a make-upu, a tiež, aké sú tento rok trendy...

Ilustračný obrázok k článku Sezóna stužkových je za dverami: Koľko v Bystrici zacvakáte za šaty, make-up či účes?
Zdroj: TASR

Prichádza čas, kedy sa nacvičujú programy, zajednávajú sály, ale v neposlednom rade, vyberajú šaty. Sezóna stužkových slávností sa blíži, a maturantky samy vedia, že začať vyberať róbu a uvažovať nad účesom nikdy nie je priskoro.

Začína to šatami

Stužkovací ošiaľ obvykle začína už posledné októbrové víkendy. Mladí muži zväčša nebývajú pri výbere outfitu až takí nároční. Slečny ho ale plánujú aj dlhé týždne. Viac než samotná stužka býva dôležité, na akých šatách bude pripnutá. Šaty sa dajú kúpiť, dať ušiť, alebo požičať. Mnohé maturantky volia práve tretiu možnosť. A zdá sa, že ich predstavy sa líšia. V jednom salóne je totiž celkom iný dopyt, než v druhom.

„Cena za požičanie šiat sa u nás pohybuje od 80 eur, priemerne je to 130 eur. Momentálne máme v ponuke aj výpredaj spoločenských šiat za bezkonkurenčnú cenu 49 eur,“ prezradila Valéria Procházkova zo Salónu Valery. Obvykle si podľa jej slov v pondelok v týždni, keď sa koná stužková, prídu dievčatá vyskúšať šaty na úpravu s krajčírkou, následne sa na požiadanie upravia, vyčistia a vo štvrtok alebo v piatok si ich zákazníčka vyzdvihne.

Ako doplnila, nosí sa všetko ako v bežnej móde, pričom platí – nosme to, čo nám pristane. „Sú samozrejme viac obľúbené šaty s veľkými tylovými sukňami princeznového strihu, padavé šaty, aktuálne tylové vrchy na spoločenských šatách a pastelové odtiene šiat,“ dodala Procházková.

Bodujú aj nenápadné farby

„Zapožičanie krátkych šiat u nás stojí cca do 50 eur, dlhé vyjdú od 50 do 100 eur. Každý model šiat má svoju vlastnú cenu, ktorá závisí od hodnoty šiat,“ povedala Jana Kikinderová zo Svadobného salónu Shania, podľa ktorej sa šaty požičiavajú štandardne od piatku do pondelku, ak sa individuálne nedohodnú inak.

„Dievčatá uprednostňujú tento rok nenápadné farby a jednoduchosť šiat a strihov. Niektoré si prídu urobiť prieskum už v lete, niektoré si to nechávajú na poslednú chvíľu,“ pokračovala Kikinderová so slovami, že priemerne je to asi mesiac – dva pred stužkovou.

Obľubujú jednoduchosť

Salón Shania poskytuje v rámci svojich služieb aj česanie spoločenských účesov a nalíčenie. „U nás sa vlasy neumývajú, nestrihajú, nemelírujú, ani nijako inak neupravujú, len do spoločenského účesu, nie sme kaderníctvo,“ poznamenala Kikinderová, podľa ktorej je tento rok v kurze tiež heslo „v jednoduchosti je krása“. „Aj keď ja sa ich snažím presvedčiť, aby ma nechali tvoriť a vykreovať im originálny účes,“ doplnila s úsmevom.

Ako podotkla, čo sa týka líčenia, večerné je zväčša výraznejšie. „To, aké výrazné líčenie si dievčatá prajú, závisí od ich osobnosti, na čo sú zvyknuté, alebo práve naopak, ak chcú na stužkovej ohúriť novým výrazným vzhľadom. Cena účesu nie je pevná, závisí od jeho zložitosti, dĺžky vlasov, atď., cena slávnostného nalíčenia je 30 eur,“ dodala Kikinderová.

Kaderníčky každoročne školia

„V našom salóne máme zvýhodnené ceny pre študentov a dôchodcov a na sezónu stužkových vždy robíme špeciálnu akciu balíček – účes + líčenie v jednotnej cene 29 eur, ktorá platí len pre dievčatá na stužkové,“ spomenula Hana Tomčíková z Gallery salónu.

Účesy na stužkové podľa jej slov vyberajú spolu s dievčatami podľa dĺžky vlasov, typu šiat, výberu šperkov a tváre individuálne. „Najviac aj tak žiadajú romantické účesy. Snažíme sa predchádzať tomu aby, boli všetky rovnaké, preto každý rok pred sezónou absolvujú kaderníčky školenie nových trendov v účesovej tvorbe,“ povedala Tomčíková.

„Líčenie na stužkové má byť dievčenské, jemnejšie, tak aby nezostaršovalo a nepôsobilo umelo a príliš dramaticky. Dievčatá sa naň objednávajú cca tri až šesť týždňov vopred, ale občas aj na poslednú chvíľu,“ dodala.

V kurze výrazne červený rúž

„Cena účesu záleží od jeho náročnosti, väčšinou je to okolo 30 – 40 eur. Účes sa v prvom rade vyberá podľa typu a dĺžky vlasov, povahy alebo skôr štýlu nositeľky, jej odvahy a predstavy,“ vysvetlila Andrea Voskárová zo Salónu Just Different. Keď sa podľa jej slov toto všetko dá dokopy, vždy vznikne jedinečný účes pre ženu, ktorá vstupuje do dospelosti.

Ako spomenula, mladým dievčatám netreba veľa, aby vynikli. „Väčšinou sa vlasy hodí vypnúť, aj kvôli tomu, že sa často prezliekajú na program, takže účes musí aj niečo vydržať. Či už ležérne vyzerajúce drdoly, alebo natočené kučery, ale vždy to musí vyzerať ako celok aj s make-upom,“ prezradila.

„Líčenie stojí cca 16 – 20 eur a tiež záleží od náročnosti make – upu. Teraz je veľmi v kurze výrazný červený rúž, no treba si dať pozor, aby ho nemala celá trieda. Naďalej sú obľúbené aj dymové oči, samozrejme jemný lesk na pery k tomu,“ povedala Voskárová a ako dodala, teraz dievčatá dosť sledujú trendy, venujú sa móde a chcú sa podobať hviezdam, čo nie je síce nič zlé, no každá je jedinečná, každá môže byť krásna a nemusí pritom vyzerať ako niekto iný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM