Marcel Páleš Samospráva

Serpentíny na Urpíne budú dva týždne uzavreté: Rekonštrukcia začína už v týchto dňoch!

V súvislosti s avizovanou rekonštrukciou serpentín na Urpíne bude tento týždeň podniknutý prvý krok. Po dokončení prác by tam malo byť bezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Serpentíny na Urpíne budú dva týždne uzavreté: Rekonštrukcia začína už v týchto dňoch!
Zdroj: TASR

Mestské lesy, ako správca územia, dostali objednávku od mesta Banská Bystrica na revitalizáciu a výrub starých stromov, ktoré ohrozujú zdravie a život turistov. Serpentíny budú preto dva týždne pre verejnosť uzavreté.

Zlý stav bol už hrozbou

Pracovníci Mestských lesov, Obvodného lesného úradu a oddelenia životného prostredia MsÚ v Banskej Bystrici vytipovali stromy, ktoré sa svojim zlým stavom stali hrozbou pre návštevníkov serpentín. Komisia zložená z odborníkov dôsledne posúdila stav jednotlivých stromov, označila, ktoré je potrebné celkom odstrániť a ktoré len vyvetviť. Na túto aktivitu Obvodný lesný úrad už vydal aj povolenie, a tak sa môže pristúpiť k samotnej revitalizácii drevín.

„Chceme zachovať ráz tohto miesta, ktorý mu dávajú práve stromy. Nemôžeme však dopustiť, aby sa niekto zranil. Našim cieľom je zachrániť všetky stromy, ktoré sa budú dať. Aj napriek našej najlepšej snahe, vzhľadom na ich stav, niektoré bude potrebné úplne odstrániť,“ povedala Tatiana Voskárová, vedúca oddelenia prípravy projektov.

Súťaž návrhov na rekonštrukciu

Po ukončení prác na revitalizácii drevín bude prostredie dočistené tak, aby bolo následne možné spracovať výškopis, polohopis a geometrický plán serpentín. Na ich základe budú pripravené súťažné technické podmienky pre vyhlásenie súťaže návrhov na rekonštrukciu serpentín a zabezpečenie nebezpečných svahov a bývalého lomu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM