Jakub Forgács Správy

Seniorov čaká v Bystrici bohatý program: Olympiáda, kreatívne dielne aj návšteva hvezdárne

Tento rok sa uskutoční už 19. ročník obľúbenej Akadémie európskeho seniora, ktorej ústredná téma bude venovaná Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Ilustračný obrázok k článku Seniorov čaká v Bystrici bohatý program: Olympiáda, kreatívne dielne aj návšteva hvezdárne
3
Galéria

Aj v meste pod Urpínom patrí mesiac úcty k starším skôr narodeným Banskobystričanom. Tento rok sa uskutoční už 19. ročník Akadémie európskeho seniora (AES), ktorej ústredná téma bude venovaná jednému z velikánov slovenských dejín – Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Počas podujatia sa účastníci môžu tešiť na bohatý program a rôzne zaujímavé aktivity. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 2. októbra od 14:00 do 17:00 v Robotníckom dome. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Ako ďalej uviedla, hlavnou myšlienkou Akadémie európskeho seniora je, aby aj ľudia vo vyššom veku využívali svoj čas plnohodnotne a socializovali sa.

„Na akadémiu sa každoročne seniori veľmi tešia a rôznorodé aktivity sú pre nich spestrením a oživením jesenných dní. Ústrednú tému sme zvolili z dôvodu, že si pripomíname 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Väčšina aktivít preto bude zameraná práve na tohto velikána,“ približuje Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Športové zápolenie aj kvíz

Počas celého mesiaca bude pre seniorov pripravený bohatý program. V stredu, 2. októbra sa v rámci otvorenia Akadémie európskeho seniora uskutoční koncert Otta Weitera. Každý rok je veľký záujem o Olympiádu seniorov, ktorá sa tentokrát uskutoční v utorok, 8. októbra o 9:00 v zrekonštruovanom športovom areáli ZŠ Radvanská 1. Športové podujatie obohatí aj občianske združenie Hlas nášho srdca, ktoré poskytne účastníkom informácie o rizikách a príznakoch srdcového zlyhania, možnosť meraní rizikových faktorov a bezplatné poradenstvo.

„Seniori si zmerajú sily vo viacerých dis­ciplínach, ako sú beh na 50 m, hod šípkami na terč, streľba na hokejovú bránu, hod loptou do basketbalového koša, petang a štafeta 5 × 50 m. Okrem individuálnych súťaží, ktoré sú rozdelené do štyroch kategórií sa bude súťažiť aj o kolektívnu cenu – Pohár Jozefa Pikulu, ktorú získa najúspešnejší seniorský klub,“ hovorí Dana Cibuľková, vedúca Oddelenia športu MsÚ v Banskej Bystrici.

Chýbať nebudú ani zaujímavé workshopy či prehliadky. Svoje vedomosti si seniori budú môcť otestovať vo vedomostnom kvíze o M. R. Štefánikovi, jeho detstve, politickej a vedeckej kariére, ako aj o vzniku Československej republiky. Na kvíz sa účastníci akadémie môžu tešiť 10. októbra v čase od 10:00 do 11:30 v priestoroch Pamätníka SNP. Na precvičovanie vedomostí je zameraný workshop s názvom Pamäťové cvičenie, ktoré sa uskutoční 16. októbra od 9:00 do 10:30 hod. v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice. Pre záujemcov sú pripravené rozmanité úlohy zamerané na pozornosť, zmyslové vnímanie, krátkodobú pamäť a cvičenia využívajúce dlhodobú pamäť.

Tí, ktorí chcú prezentovať svoje umelecké skúsenosti a zručnosti, môžu prísť do ZUŠ v Banskej Bystrici, kde budú pripravené kreatívne dielne. V nich si seniori budú môcť spolu s lektormi ZUŠ preskúšať rôzne výtvarné techniky. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok, 17. októbra od 9:00. Milovníci filmov si prídu na svoje v piatok, 25. októbra v kinosále Múzea SNP na prehliadke dokumentárnych filmov, ktoré budú zamerané na ústrednú tému AES 2019.

Prehliadka búst či hvezdárne

Po takmer štyridsiatich rokoch v starej Sásovej opäť stojí busta M. R. Štefánika, ktorá bola v minulosti zlikvidovaná. Prvý československý minister vojny je na nej netradične bez generálskej čiapky či bez leteckej kukly. Je to údajne jediná Štefánikova busta na Slovensku s takýmto vyobrazením štátnika. Busta Štefánika stojí aj na pomníku v Rudlovej, postavenom na pamiatku padlých občanov v prvej svetovej vojne. Mesto Banská Bystrica v spolupráci so Spoločnosťou M. R. Štefánika pripravilo v stredu, 9. októbra v čase od 10:00 do 12:00 hod. prehliadku týchto búst spojenú so zaujímavým výkladom.

V piatok, 18. októbra sa všetci záujemcovia budú môcť lepšie zoznámiť s Robotníckym domom. V rámci Dňa otvorených dverí budú seniorom k dispozícii všetky priestory vrátane výstav či exponátov.

Keďže Štefánik pôsobil aj ako vedec a učarovala mu astronómia, na 22. októbra je v rámci aktivít AES 2019 naplánovaná aj návšteva Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. „Práve oblasť, ktorej sa venoval, nás inšpirovala k tomu, aby sme seniorom pripravili výlet do sveta astronómie. Nebude chýbať ani zaujímavá diskusia s účastníčkou prvej oficiálnej návštevy slovenskej výpravy na ostrove Tupai vo Francúzskej Polynézii, kde Štefánik pôsobil,“ približuje Kružliaková

Akadémiu európskeho seniora 2019 slávnostne ukončia v pondelok, 28. októbra o 14:00 v priestoroch Robotníckeho domu. Podrobný program na celý mesiac nájdete na stránke mesta či v septembrových Radničných novinách.

Foto: ilustračné

Akadémia európskeho seniora 2019
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM