Marcel Páleš Správy

Selčiansky kostol zasvätený vierozvestcom: Biskup v ňom uloží relikviu sv. Cyrila!

V prvom kostole na Slovensku zasvätenému solúnskym bratom, Farskom kostole sv. Cyrila a Metoda v Selciach pri Banskej Bystrici, uloží v piatok 31. mája na svätej omši banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec relikviu z kosti svätého Cyrila, brata svätého Metoda.

Ilustračný obrázok k článku Selčiansky kostol zasvätený vierozvestcom: Biskup v ňom uloží relikviu sv. Cyrila!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa Banskobystrickej diecézy Zuzana Juhaniaková, v tento deň si slávnosťou pripomenú 150. výročie požehnania známeho oltárneho obrazu sv. Cyrila a Metoda nachádzajúceho sa v kostole, ktorý 31. mája 1863 požehnal biskup Štefan Moyses za účasti asi 3000 veriacich. Vtedy sa Slováci po prvý raz masovo verejne prihlásili k dedičstvu solúnskych bratov.

Vďaka Moysesovi v roku 1863…

Podľa cirkevného historika a selčianskeho farára Gabriela Brendzu, farský kostol v Selciach sa vďaka biskupovi Moysesovi stal v roku 1863 prvým kostolom na Slovensku zasväteným sv. Cyrilovi a Metodovi. Od roku 1998 sú Selce diecéznym miestom úcty k sv. Cyrilovi a Metodovi, a to zásluhou banskobystrického biskupa Rudolfa Baláža.

Selce – centrum cyrilo-metodskej úcty

Podľa Brendzu bol v roku 1996 z iniciatívy vtedajšieho farára Františka Bartoša zreštaurovaný v umeleckej dielni Adely Hubčíkovej z Dolného Kubína pôvodný obraz sv. Cyrila a Metoda od banskobystrického maliara Júliusa Jonáša z roku 1863. V júni 1996 obraz nainštalovali do svätyne kostola a 5. júla 1996 slúžil vo farskom kostole pontifikálnu svätú omšu Baláž, pri ktorej požehnal obnovený obraz.

Následne 26. júna 1998 Farnosť Selce vyhlásili za centrum cyrilo-metodskej úcty v Banskobystrickej diecéze. Oživené cyrilometodské púte sa odvtedy konajú každoročne 5. júla v deň slávnosti vierozvestcov.

Foto: selce.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM