Jakub Forgács Rôzne Správy

Selce vychýrili majstri tesári a murári. Na Dolnej zemi sa priučili vareniu delikatesy

Kedysi boli iba jedlom chudobných, dnes sú často držkové jedlá označované za delikatesu. V Selciach o tom vedia svoje.

Ilustračný obrázok k článku Selce vychýrili majstri tesári a murári. Na Dolnej zemi sa priučili vareniu delikatesy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Jedným z vlajkových podujatí obce Selce so zhruba 2160 obyvateľmi je tradičný Kutliarsky deň. Kutle sú v miestnom názvosloví držky a ak kedysi boli iba jedlom chudobných, dnes sú často držkové jedlá označované za delikatesu. Súťaž vo varení držiek, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú i obyvatelia susedných obcí, sa v tomto roku koná 9. júna v areáli miestneho ihriska.

„Selčania boli vychýrení majstri tesári a murári. Chodili za prácou na Dolnú zem a tam sa priučili vareniu držiek. Boli bez žien. Držky boli lacné a vedeli si ich chutne uvariť v kotlíku, k tomu chleba a zasýtilo ich to pri ťažkej práci,“ hovorí starosta Ján Kupec.

Ako vysvetľuje miestny rímskokatolícky farár Gabriel Brendza, Selčania sa pôvodne venovali poľnohospodárstvu, pastierstvu, no podnebie, menej úrodná zem a nedostatok pôdy ich rýchlo prestalo živiť. Preto sa dali na remeslo a vytvorili murárske, tesárske stavebné partie.

Selce sa po vojne rýchlo rozrastali, najväčší stavebný boom zažívali v 60. a 70. rokoch minulého storočia, rovnako ako blízka Banská Bystrica. Bolo treba veľa stavať a hoci selčianski majstri mali len základnú školu, podľa Brendzu svojimi praktickými skúsenosťami pokojne mohli konkurovať stavebným inžinierom.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj fašiangový sprievod v obci Selce!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Fašiangový sprievod v obci Selce
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM