Monika Obrtalová Hokej

Samostatné nájazdy rozhodli po tretíkrát

V 5.kole hokejovej extraligy privítali hokejisti Banskej Bystrice Žilinu. Po predchádzajúcej nečakanej výhre na Slovane očakávali domáci plný bodový zisk, opak bol ale pravdou.

HC'05 B. Bystrica – MsHK Žilina 3:4 sn (1:1, 1:1, 1:1, –0:0, 0:1) Góly: 4. a 23. Marcinek, 45. Češík – 4. Rich. Huna, 30. Hreus, 50. Kudělka, rozh. sam. nájazd Houdek. Rozhodcovia: Lauff – Bogdaň, Smerek, vylúčení 5:3, navyše 10 min Paľov (Bystrica) za nešportové správanie, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1889 divákov.

Tabuľkový stav zvádzal na podcenenie súpera a domácim sa ľahkovážnym prístupom aj podarilo fúknuť Žilinčanom vietor do plachiet. V úvode sa nechali dvakrát vylúčiť, po skončení prvej presilovky sa nestihli ešte zoradiť, keď Richard Huna šikovne tečoval strelu Ďurkecha od modrej a otvoril skóre. Po 35 sekundách trochu so šťastím padol vyrovnávajúci gól, Kapuš obkrúžil bránku, Laco stihol puk ešte vyraziť, no Marcinek ho vrátil do siete. Domácich mohla mrzieť presiovka o dvoch hráčov trvajúca 78 sekúnd, aj preto sa prvá tretina skončila zmierlivo. V druhej opäť Marcinek sa ocitol tam, kde mal a Bambúchovu vyrazenú strelu už namieril presne. Ak by o dve minúty neskôr Kútny dvakrát nezlyhal v gólových šanciach, už by bolo na lavičke ‚baranov‘ veselšie a nelámali by si hlavy ako súperovi účinnejšie podkúriť.

V 30. min sa podarila hosťom akcia, na aké sa najviac spoliehali, Smotrila ideálne do brejku vysunul Hreusa a jeho nájazd s blafákom skončil pod hornou žŕdkou. Tlak domácich síce narastal, bol však neúčinný a aj v šanciach boli prieberčiví, málili sa im akcie Nemčeka s Hričinom i Kapuša s Marcinekom a aj Kútny v 36. min mal mieriť v ideálnom postavení presnejšie a nie mimo bránku. Hričina si v 44. min opäť spytoval svedomie, spoluhráčov neupokojil a napätie narastalo. Smolu prelomil v 45. min v tlačenici zblízka Češík, keď Žilinčania dezorientovaní úplne prestali hrať. V suchu však prvé sezónne víťazstvo na domácom ľade nemali, záver zápasu si vyžadoval ich maximálnu sústredenosť, ktorú si v 50. min neústrážili a Kudělka presnou strelou znovu vyrovnal.

Rozhodnúť o víťazstve hostí mohol v 56. min Richard Huna po prečíslení s bratom Róbertom, v zakončení zlyhal a muselo sa predlžovať. Devečkova bomba takmer Chorošuna v bránke prevŕtala, v 63. min si šiel sadnúť na trestnú lavicu J. Sýkora, gól však takmer padol po Cuníkovej strele na opačnej strane. Devečka neprestrelil gólmana domácich aj v závere premrhanej presilovky a rozhodnúť museli samostatné nájazdy, v ktorom sa o dva body Žilinčanov postaral Houdek.

Alpo Suhonen, kouč B. Bystrice: „My sme mali poriadnu záťaž v predchádzajúcich dňoch a tešíme sa na krátku prestávku. Zatiaľ sme prehrali v normálnom hracom čase len raz, a to je dobrá bilancia. Pri penaltách nikdy neviete ako dopadnú, v Bratislave sme pri nich uspeli, teraz nie, rovnako, ako so Zvolenom. Po piatich kolách máme na konte sedem bodov, dnes sme v druhej tretine podali najlepší ofenzívny výkon.“

Július Pénzeš, tréner Žiliny: „Podali sme disciplinovaný a obetavý výkon. Počas siedmich dní sme odohrali päť zápasov a je obdivuhodné, ako to chlapci zvládli. Doťahovali trikrát náskok súpera, na konci sme mali aj malú šancu zápas rozhodnúť v normálnom čase. Penalty sú vabank, no za túžbu sme si dva body zaslúžili.“

Tomáš Marcinek, autor dvoch gólov domácich: „Chceli sme tri body, oni na nás vyleteli a my sme ich trochu podcenili, aj keď sme to nechceli. Doma nám musia zostávať tri body, sme nespokojní, ja osobne som strelil prvýkrát v extralige dva góly v jednom zápase, škoda, že nie sú víťazné. V útoku mi to funguje, tréneri mi dôverujú, aj nám to s Themárom a Kapušom začína sypať. Sme štyri vyrovnané päťky, zápasy sa často rozhodujú v nastavenom čase, snažíme sa, no niečo robíme zle. Raz potiahne jedna, inokedy druhá päťka, no je začiatok sezóny, verím, že nám to pôjde lepšie.“.

Tomáš Houdek, s rozhodujúcim samostatným nájazdom: „Podľa mňa pôjdeme hore v tabuľke, veľmi si veríme. Pri mojom samostatnom nájazde mi tréner pokynul a ja som šiel na to, s nájazdami nemám problém. Dva body sme chceli minimálne, mali sme aj šance, no trápime sa v koncovke. Za základ víťazstva považujem poctivosť v obrane, hru sme príliš nekomplikovali, jednoducho sme vyrážali dopredu. Takto sme chceli súpera otráviť, nikto nemá takýto systém rád.“

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM