Monika Földešiová Rôzne

Rybky idú na odbyt

Včera sa začal predaj vianočných kaprov aj v Banskej Bystrici. Predajcovia sa zhodujú, že záujem spotrebiteľov o živé ryby v posledných rokoch rastie. Tento rok pravdepodobne nebude výnimkou, keďže cena za kilogram kapra je oproti minulej vianočnej s

Dôvod zvýšeného záujmu vidia predajcovia aj v tom, že ceny kaprov sa stabilizovali a v porovnaní s ostatnými druhmi rýb patria k najnižším. Kým vlani zaplatil spotrebiteľ za kilogram živej váhy kapra s váhou do 2,5 kilogramu od 3,29 eura, v tomto roku je to od 2,99 eura. Za kilogram kapra s váhou nad 2,5 kilogramu zaplatí zákazník 3,69 eura, vlani sa cena pohybovala na úrovni 3,99 eura. Napriek vyššej cene je na trhu väčší záujem o troj až štvorkilogramové kapry, tvrdia predajcovia. Predaj živých rýb sa rozbieha najmä pred hypermarketmi a väčšími obchodnými centrami. Obchodníci predpokladajú, že najväčší obrat dosiahnu tesne pred Vianocami, čomu aj prispôsobili otváracie hodiny.

Predvianočné obdobie je jediným v roku, keď je o živé ryby vyšší záujem ako o mrazené. Počas roka je trvale najpredávanejšou rybou pstruh. Absolútnym hitom minulého roka však bol pangasius, zhodujú sa predajcovia. Spotrebitelia oceňujú najmä to, že pangasius nemá kosti a jeho cena sa pohybuje od troch eur za kilogram. V období grilovačiek stúpa záujem o heiky, makrely či rôzne filety. Počas vianočných sviatkov patrilo v minulosti k najžiadanejším rybie filé. V posledných rokoch ho však nahradili iné druhy rýb. Predajcovia tvrdia, že v predvianočnom období stúpa záujem o drahšie ryby, ako sú losos či tuniak. Rodiny s malými deťmi zasa uprednostňujú mrazené rybie prsty.

Zdroj a foto: gr, TASR

kapor v NR
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM