Monika Obrtalová Rôzne

Rozhovor: Čo ponúkne Envirofilm tento rok?

16. medzinárodný festival filmov o životnom prostredí prebieha v týchto dňoch v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Zvolene, Kremnici a po prvýkrát aj v Krupine. Tohtoročný Envirofilm sa nesie v znamení Medzinárodného roku biodiverzity a opäť ponúk

**V čom je tento ročník iný ako predchádzajúce? ** Festival je každý rok iný predovšetkým filmami, ktoré do súťaže posielajú autori z celého sveta. Aj keď základná téma – životné prostredie – sa nemení, desiatky autorov každoročne prinášajú desiatky námetov, pohľadov na život na našej Zemi a jeho zachovanie pre ďalšie generácie.

**Ktoré osobnosti zavítali na Envirofilm? ** Envirofilm je miestom stretnutí osobností filmu, dokumentu, filmárov, environmentalistov, umelcov, milovníkov prírody… Tento rok je hosťom festivalu zástupca riaditeľa pre komunikáciu vo federálnej agentúre USA National Park Service David Barnu, ktorý bol aj členom medzinárodnej filmovej poroty, režisér filmu Pokoj v duši Vladimír Balko, herec Ľubo Paulovič, významný kanadský vedec, špecialista na sladké vody Jan Barica (UN University Canada), úspešní dokumentaristi Pavel Barabáš a Steve Lichtag (ČR), spisovateľ Anton Hykisch, český režisér Martin Slunečko, fotograf a novinár Andrej Bán a ďalší.

Ktoré filmy by si návštevníci nemali nechať ujsť? ** To je dosť ťažká otázka. Čo sa týka súťažných filmov, naozaj ťažko vyberať, ani porota to pri výbere nemala ľahké. Pásma súťažných filmov sa premietajú každý deň v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici, ako aj v ostatných festivalových mestách. Každý si v nich nájde niečo pre seba. Z mimosúťažných filmových projekcií sú to filmy Pokoj v duši a Vek hlupákov (v Europa Cinemas v utorok 11. mája popoludní), prehliadka filmov zakladateľa slovenského filmu Paľa Bielika (rodák zo Senice pri Banskej Bystrici), tohto roku si pripomíname storočnicu jeho narodenia. Večer v stredu 12. mája bude patriť legende československého filmu Květe Fialovej. Bohužiaľ, zo zdravotných dôvodov sa herečka festivalu osobne nezúčastní. Režisér Martin Slunečko však uvedie svoj film o herečke – Stále okouzlující a okouzlená Květa Fialová, ale aj slávnu paródiu na westerny Limonádový Joe. No a aby sme nezabudli, rozhodne si netreba nechať ujsť premiéru nového filmu Steve Lichtaga Poslední lovci (štvrtok 13. mája v Europa Cinemas). ** Aké zaujímavosti čakajú návštevníkov Envirofilmu? ** Je toho veľa. Hneď v prvý festivalový deň deti z 11 základných škôl všetkých festivalových miest vytvorili slovenský rekord – reťaz z hliníkových viečok z mliečnych výrobkov. Reťaz merajúcu 2 550 m a vážiacu cca 83 kg pomenovali Aluména. V areáli Múzea SNP sa každý deň konajú podujatia pre deti a mládež, počas festivalu tu „stanujú“ skauti, v priestoroch múzea sú zaujímavé výstavy prezentujúce rozmanitosť prírody. ** Koľko je súťažných, koľko nesúťažných filmov? Do 16. ročníka Envirofilmu autori z 31 krajín sveta prihlásili 165 filmov. Výberová komisia vybrala 56 filmov, ktoré hodnotila medzinárodná filmová porota. Všetky vybrané filmy budú počas festivalu odpremietané. Okrem už spomenutých nesúťažných filmov a prehliadky filmov Paľa Bielika sa každý deň premietajú aj pásma filmov pre školákov.

**Z ktorých osobností bola zložená odborná porota? ** Do medzinárodnej filmovej poroty v tomto roku zasadli David Barna (USA), Kateřina Javorská (Slovensko), František Palonder (Slovensko), Yossi Weissler (Izrael) a tradične aj Ferenc Varga (Maďarsko). ** Do súťažnej prehliadky filmov sa prihlásili len „stálice“ filmovej scény, alebo môžeme očakávať aj „nováčikov"? ** Ak chceme v súvislosti s Envirofilmom hovoriť o stáliciach, tak medzi ne určite patria dokumentaristi Pavel Barabáš a Steve Lichtag. Ale je viacero autorov, ktorí sa pravidelne zúčastňujú súťaže filmov a takisto každý rok aj veľa nováčikov.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM