Monika Obrtalová Rôzne

Rozhovor: Ako dopadol Bažant Majáles 2010?

Piaty ročník hudobného festivalu Bažant Majáles 2010, ktorý sa konal vo štvrtok 6. mája na hokejovom štadióne v Banskej Bystrici dopadol podľa očakávania. V porovnaní s minulým rokom síce prišiel menší počet návštevníkov, no atmosféra na preplnenom š

Ako hodnotíte celkový priebeh majálesu? Aj keď tento ročník bol špecifický, nakoľko prebiehal „pod strechou“ a niektoré organizačné záležitosti boli iné, myslím si, že dopadol dobre. Dôkazom je opäť vysoká návštevnosť a enormná energia, ktorá vyžarovala z baviacich sa ľudí.

Bol nejaký problém, keď sa majáles premiestnil na zimný štadión z dôvodu zlého počasia? Problém ani nie. Skôr obavy ako to dopadne, či prídu ľudia alebo či sa zmestia do haly. Množstvo otázok, ktoré sú vždy, ak sa mení situácia.

Koľko ľudí sa tento rok zúčastnilo podujatia? Odhadujem to na 6 až 7 tisíc ľudí v hale a ďalších 2 až 4 tisíc v okolitých priestoroch.

Aký bol počet návštevníkov v porovnaní s minulými rokmi? Minulý rok sa konal pod internátmi na Tajovského ulici a prišlo približne 15 000 ľudí, čo bol rekord. Tento rok určite neprišlo až toľko ľudí. Z pochopiteľných dôvodov chýbali rodiny s deťmi či náhodní okoloidúci, no najviac zavážilo to, že sa tento rok majáles konal vo štvrtok.

Prevažne aká veková kategória ľudí a odkiaľ sa majálesu zúčastnila? Prevažujú ročníky od 15 do 30 rokov. Základ tvoria študenti vysokých a stredných škôl. Zaujímavé je, že majáles už nie je len študentským podujatím. Prišli ľudia z celého Slovenska. Od Bratislavy až po Michalovce, čo nás veľmi teší, nakoľko má táto akcia nadregionálny charakter.

Koľko piva sa vypilo? Veľa :-)

Došlo počas akcie k nejakým vážnejším úrazom? Pri veľkom počte účastníkov sa vždy vyskytnú otravy alkoholom, ale vážne zranenia sú skôr výnimkou. Toto je citlivá téma, ktorou protiargumentujú mnohí. Treba si položiť otázku, či je lepšie, keď mladí pobehujú kade-tade, alebo keď sú na jednom veľkom organizovanom podujatí, kde je SBS, polícia a zdravotníci.

Aká bola spätná väzba od účinkujúcich a návštevníkov? Zatiaľ dobrá, aj keď nám mnohí vytkli preplnenosť štadióna a z toho plynúce problémy s jeho odvetrávaním. Bohužiaľ , toto sme nedokázali ovplyvniť.

Čo budúci rok? Trúfate si na ďalší majáles? Samozrejme! A nielen to! Špekulujeme aj nad inými aktivitami, ktoré pomôžu zvýšiť kultúru v našom regióne. Umenie a kultúra sú jednými z najpodstatnejších esencií spoločnosti.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM