Michal Majer Rôzne

Rodičia za deti v škôlkach viac platiť nebudú

Rodičia za deti v banskobystrických materských školách (MŠ) a školských kluboch (ŠK) viac platiť nebudú, rozhodli o tom dnes mestskí poslanci. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) určujúceho výšku poplatkov v týchto zariadeniach nepodporil ani

Mesto Banská Bystrica poslancom návrh VZN predložilo na základe novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Pripravované nariadenie malo zmeniť výšku poplatku pre MŠ z doterajších 12,50 eura na 15 eur a v prípade poplatku za ŠK sa mesačná suma mala upraviť zo 7 eur na 9 eur. Dôvodom boli zvýšené prevádzkové náklady i mzdové nároky na platy pedagogických zamestnancov.

Podľa slov vedúceho banskobystrického Školského úradu Stanislava Kútika sa pre uvedené dôvody vytvoril v rozpočte mesta určitý deficit, ktorý treba riešiť. „Mesto na jednej strane hľadá zdroje, ako tento deficit čo najviac znížiť, na druhej strane sa takisto aj navrhovalo zvýšiť tieto poplatky.“ Mesto bude po neschválení hľadať ďalšie rezervy. Hoci podľa Kútika ťažko povedať, ako ich nájde. „Ale v každom prípade predpokladám, v priebehu dvoch – troch mesiacov, musí dôjsť k riešeniu ako ďalej sa ten deficit v rozpočte bude riešiť,“ dodal Kútik. Podľa dôvodovej správy k návrhu na schválenie predkladaný materiál predpokladá zvýšenie príjmovej časti rozpočtu mesta o 56.392 eur.

Primátor Peter Gogola k výške poplatkov v MŠ a ŠK minulý týždeň pre TASR povedal, že ide o citlivú otázku. Skonštatoval, že podľa informácií z poslaneckých klubov dospel k tomu, že napriek odporúčaciemu stanovisku komisie pre školstvo a šport aj mestskej rady poslancov akosi opustila politická vôľa podporiť toto rozhodnutie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM