Monika Földešiová Tlačové správy

Richard Sulík: Európska únia už rozkazuje aj dažďu

Parlamentná strana SaS sa „obúva“ do Bruselu. O tom, ako Európska únia strpčuje v niektorých smeroch život nielen Slovákom a aké reformy sú v nej potrebné, sme sa opýtali predsedu tejto strany, Richarda Sulíka.

Ilustračný obrázok k článku Richard Sulík: Európska únia už rozkazuje aj dažďu
Zdroj: Webnoviny.sk

(politická reklama)

V slovenských pomeroch je neobvyklé, aby predseda strany kandidoval do Bruselu. Prečo ste sa tak rozhodli?

„Slovensko potrebuje hľadať v Európe spojencov. Európska poľnohospodárska politika či pokusy o daňovú harmonizáciu sú extrémne závažné témy, ktoré sa dotýkajú peňazí každého občana na Slovensku. SaS má k nim zásadné pripomienky. Z Bruselu sa šíria nezmyselné regulácie, ktoré ľuďom strpčujú život, dusia podnikanie a vytvárajú ilúzie, že centralizácia a byrokracia sú tými správnymi liekmi na boľačky únie. Toto regulačné šialenstvo parodujú už aj ľudia. Na WC sa objavujú nálepky s nápisom: Vôňa v tomto priestore je v súlade s predpismi EÚ (smiech)
Zároveň politika Smeru vedie Slovensko k úpadku a k postupnému okliešťovaniu demokracie a slobody. Z európskeho socialistického tábora pritom zaznieva potlesk, ako to ten Fico u nás dobre robí. Preto je dôležité, aby v Bruseli pôsobil predseda strany, ktorý je, aj keď to nechcem preceňovať, v Európe známy. Prešľapy Smeru voči demokracii tam musia mať principiálneho kritika.“

Ľudia oceňujú, že niektoré bruselské regulácie napríklad pri cestách do zahraničia im zjednodušili a najmä zlacnili život. Máme na mysli bankový sektor a telekomunikácie. Nedá sa teda povedať, že všetko, čo má pôvod v Bruseli, je od diabla.

„Veď to ani netvrdíme. Keby sme to tvrdili, robili by sme rovnakú chybu, ako tí, ktorí akúkoľvek kritiku Európskej únie označujú za extrém nehodný serióznej debaty. Je v princípe správne, ak EÚ bojuje s monopolmi a kartelmi. Je úžasné, že máme otvorené hranice. Faktom je však to, že z Bruselu vychádzajú aj vyložene škodlivé pravidlá s ďalekosiahlymi následkami. Nejde len o likvidáciu klasických žiaroviek, ale aj o nerealistické požiadavky v ekológii, o nespravodlivosti a deformácie v spoločnej agrárnej politike a, samozrejme, o politiku privatizácie ziskov a socializácie strát, ktorá sa už stala oficiálnou líniou únie. Bruselská byrokracia ako každá byrokracia má vo svojej povahe rozpínavosť, prisvojovanie si rôznych privilégií a výhod; svet okolo seba vníma ako jeden veľký chaos, ktorý treba zviazať tisícami regulácií. Lenže práve spontánny vývoj je svetu vlastný. Kto to chce zmeniť, zákonite začne potierať slobodu, voľnú hospodársku súťaž a v konečnom dôsledku ide proti prosperite. Východoeurópania, ktorí majú za sebou skúsenosť s reálnym socializmom, vedia presne, kam vedie to okrídlené – rozkážeme dažďu, rozkážeme vetru.“

Počas vládnej krízy okolo eurovalu v roku 2011 sa Smer pripojil už k bývalým koaličným partnerom a vedno spolu sa snažili urobiť zo SaS extrémistickú stranu. Toto vám stále hrozí, keďže nešetríte kritikou Bruselu.

„Tento trik požili na to, aby zakryli, že idú použiť peniaze daňovníkov na podporu krajín, ktoré majú oveľa vyššiu životnú úroveň oproti tej, aká je na Slovensku. My sme na to poukázali. Očakávam, že tieto scenáre sa budú opakovať, pretože v EÚ existuje silný prúd politikov, byrokratov a intelektuálov, ktorí na všetky jej nedostatky a choroby vidia jediný liek, a tým je superštát. Kritiku pomerov v únii a iné alternatívy jej fungovania vnímajú ako ohrozenie neraz ich osobných materiálnych výhod. Životnosť takéhoto vulgárneho zjednodušovania podľa môjho názoru končí a v Európskej únii patrí budúcnosť silám, ktoré síce nemajú žiaden záujem na jej rozpade, ale chápu, že bez hlbokých reforiem jej inštitúcií, bez návratu k jej pôvodným myšlienkam čaká úniu úpadok. K týmto reformným silám sa hlási aj SaS.“

Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM