Správy

Riaditeľ INEKO varuje: Naďalej hrozí, že financie na výstavbu nemocnice v Bystrici PREPADNÚ

Rozhodnutie vlády presunúť financie z výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách na nemocnice v Banskej Bystrici a Martine však riaditeľ INEKO víta.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ INEKO varuje: Naďalej hrozí, že financie na výstavbu nemocnice v Bystrici PREPADNÚ
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Riziko nesplnenia míľnikov a prepadnutia stámiliónov eur z plánu obnovy hrozí aj po presunutí financií na výstavbu nemocníc v Banskej Bystrici a Martine. Upozornil na to riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. Spolu s analytikom INESS Martinom Vlachynským sa zhodujú, že v oboch prípadoch čaká projektové tímy množstvo práce.

Veľa práce

„Oba projekty však budú mať neuveriteľne veľa práce, aby stihli všetky povolenia a verejné obstarávanie na zhotoviteľa, s ktorým musia podpísať zmluvu na jeseň budúceho roka, a aby hrubá stavba nemocníc stála v polovici roka 2026, čo sú míľniky plánu obnovy, na splnenie ktorých sú viazané aj financie,“ ozrejmil Zachar.

Podľa Vlachynského budú musieť oba projektové tímy pracovať na 105 percent. „Na oboch staveniskách je zelená lúka, k hrubej stavbe je ešte veľa krokov, takže zďaleka nemajú vyhraté,“ skonštatoval pre TASR.

Racionálne rozhodnutie

Rozhodnutie vlády presunúť financie z výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách na nemocnice v Banskej Bystrici a Martine Zachar víta. „Z prezentácií projektov nemocníc pre nás jednoznačne vyplynulo, že najďalej s prípravami a predstavami je projekt novej univerzitnej nemocnice v Martine. V našom internom hodnotení sa ako druhý najreálnejší projekt javil zámer Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici na výstavbu nových budov nemocnice v jestvujúcom areáli,“ priblížil.

Vlachynský v reakcii na presun financií skonštatoval, že vláde veľa možností nezostalo a pracuje s tým, čo má. „Martin bol a je najpokročilejší z projektov čo sa týka prípravy, i keď neúspešné obstarávanie ukázalo, že projektové míny môžu byť zakopané hocikde. Projekt v Banskej Bystrici nepoznám, netrúfam si hodnotiť jeho pripravenosť,“ uviedol.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dostane peniaze z plánu obnovy na výstavbu nových budov. Výstavba sa má rovnako ako v prípade martinskej univerzitnej nemocnice realizovať do úrovne hrubej stavby. V pondelok (12. 6.) to schválila vláda po tom, ako sa upustilo od plánu postaviť z týchto zdrojov novú bratislavskú nemocnicu Rázsochy. Schválené zmeny súvisia s potrebou naplnenia míľnika a cieľa plánu obnovy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM