Jakub Forgács Správy

Rezbár OCENENÝ vo Vatikáne vyrezal BETLEHEM pre Bystricu: Kedy a kde pribudne?

S tvorbou Petra Zoričáka sa budú môcť Banskobystričania, ako aj návštevníci mesta zoznámiť aj na výstave s názvom Drevené betlehemy.

Ilustračný obrázok k článku Rezbár OCENENÝ vo Vatikáne vyrezal BETLEHEM pre Bystricu: Kedy a kde pribudne?
18
Galéria

Vyštudovaný historik a archivár Peter Zoričák prežil celú pracovnú kariéru v kremnickej mincovni. Vo voľnom čase sa začal venovať svojmu veľkému koníčku, a to rezbárstvu. Vôňa dreva, sekera a dláto mu učarovali už odmala, napriek tomu, že k tejto práci či koníčku ho nik neviedol. Informovala o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora so slovami, že niekoľko diel Petra Zoričáka putovalo do celého sveta, vrátane Kanady i USA.

Ocenený vo Vatikáne

„Betlehemov som doteraz vyrobil stovky. Vo väčšine boli však reliéfne a z lipového dreva. Minulý rok už pribudli aj betlehemy s vyrezávanými postavami. Mojou snahou je, aby každá socha mala svoju dušu, aby každého, kto sa na ňu pozerá, vedela osloviť. Niektoré postavy majú v sebe výraz veselosti, iné zas smútku a oduševnenia. Aj to je môj spôsob vyjadrenia sa. Pre Banskú Bystricu som vyrezal prvý veľký betlehem, ktorého súčasťou sú sochy Svätej rodiny v pozadí s anjelom. V budúcom roku ešte pribudnú traja králi,“ hovorí Peter Zoričák, ktorému bol pred viac ako dvoma desaťročiami udelený ÚĽUV-om a Ministerstvom kultúry SRtitul majster ľudovej umeleckej výroby.

Tvaru dreva prispôsobil v betleheme aj postavy Panny Márie a svätého Jozefa, ktorých zhotovil kľačiacich. Stojaci anjel má priemer približne 45 cm a výšku okolo 170 cm. Pripravovaní traja králi majú byť vysokí takmer 180 cm. Kremnického rezbára ocenili v januári 2018 aj vo Vatikáne počas 42. ročníka výstavy „100 jasličiek“. V najmenšom štáte sveta vystavoval betlehem zložený z dvoch častí a vyfarbený temperovými farbami. V konkurencii 150 betlehemov z 13 talianskych regiónov a z vyše 30 krajín získal so svojím dielom druhé miesto v kategórii zahraničné jasličky.

Viac o tom, kedy a kde pribudne nový betlehem, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V centre Bystrice zavládla hotová zimná idylka
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM