Eliška Šándorová Rôzne

RETRO: Prežili legendárne hríbiky, rozprávky a originálne vianočné ozdoby

Včasný nákup - klidné vánoce! Aj tento text zdobil vianočný tovar pred 30 rokmi. Pamätáte si na fúkané ozdoby z Jablonca nad Nisou či cinkajúci stromček?

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Prežili legendárne hríbiky, rozprávky a originálne vianočné ozdoby
Zdroj: Dnes24.sk

Predchodcami čínskych ozdôb, ktoré už dnes zdobia väčšinu domácností, boli kvalitné ručné československé vianočné ozdoby. A že boli kvalitné svedčí aj fakt, že mnohé aj po 30 rokoch fungujú!

Takými sú napríklad legendárne bielo-červené hríbiky zo Zlatokovu. Stačí nahliadnuť do diskusií retro profilov sociálnej siete, kde mnohí píšu o tom, ako dodnes svietia na ich stromčeku. Hoci viacerí polemizujú, či sú to hríby alebo muchotrávky :-)

Zvoniaca legenda

Prvé umelé stromčeky sa začali objavovať až v 80. rokoch a nevyzerali veľmi vábne. Okrem elektrických žiaroviek v tvare zvončekov či šišek, nemohli chýbať ani sviečky v kovových žabkách a populárne boli aj prskavky. Tie krásne rozžiarili celý stromček, riziko podpálenia vtedy veľmi nikto neriešil.

Dnes je hitom mať stromček v dvoch – troch farbách. Socialistické stromčeky bývali honosne nazdobené, občas až prezdobené. Bolo na nich všetko, čo sa za roky doma nazbieralo.

Nechýbali na nich plastové snehové vločky, ktoré sa dali spájať. V niektorých rodinách mali len klasický ľudový stromček: slamené ozdoby, perník, jablko a voskové sviečky.

Vianočné zvonenie v domácnostiach pribudlo už v 60. rokoch. Legendárny je zvoniaci kovový stromček, ktorý v mnohých rodinách vyhráva dodnes.

RETRO Vianoce
15
Galéria

Fúkaná klasika

Sklenené fúkané ozdoby z Jablonca nad Nisou, ktoré sa vyrábali už v 60. rokoch, nesmeli chýbať u nikoho! Vyvážali sa aj do celého sveta.

Pamätáte si na gule všetkých farieb, ktoré v strede mali postavičky a obrázky? Nezabudnuteľné sú aj špice, snehuliaci, šišky so „sukničkou“, tváričky šašov, vtáčiky s chvostom či salonky.

Začiatkom 60. rokov sa začali vyrábať čokoládové kolekcie vo vianočných obaloch. V Čechách sa prvé čokoládové kolekcie objavili už v roku 1880 – 1890 a vyrábali sa aj za 1. republiky. Avšak až o niekoľko desaťročí neskôr sa stali vianočné kolekcie ďalším symbolom socialistických Vianoc.

Vianočne reklamy podniku Pramen „varovali“ na ozdobách pred stresom. Dobové svetelné reťaze sa kupovali väčšinou od výrobcov Zlatokov a Napako. V 70. a 80. rokoch sa na vianočné pečenie používali aj stužené tuky, z ktorých niektoré poznáme dodnes: Hera, Iva, Smetol, Visa.

RETRO Vianočné ozdoby
24
Galéria
Zdroj: socikstyle.blogspot.sk

Možno ich nájdete u starých rodičov. Reč je o vianočných betlehemoch z rokov 1950 a 1960. Známe sú papierové pop-upové od Vojtěcha Kubašta, ktoré dodnes ľudia opatrujú a stali sa cenným zberateľským artiklom.

Radosti Husákových detí

V 70. a 80. rokoch už mala každá domácnosť televízor. Leňošenie a pozeranie rozprávok si dospelí nenechajú ujsť ani dnes. Vianočné klasiky sú úspešné stále a oslovujú aj dnešnú generáciu. Autormi vynikajúcich rozprávok a seriálov bola legendárna dvojica: Václav Vorlíček a Miloš Macourek.

Ako každý rok bežali ruské klasiky na čele s Mrázikom, ale i československé klasiky ako Princezná so zlatou hviezdou, Pyšná princezná, Bol raz jeden kráľ, Cisárov pekár-pekárov cisár, Dívka na košteti, Princ Bajaja, Tři oříšky pro Popelku, Zlatovláska, Princ a Večernice.

Na stoloch nechýbali dobroty, ktoré boli veľmi vzácne. Vtedajší režim sa snažil obšťastniť pracujúcich nedostatkovými banánmi, kubánskymi pomarančmi a mandarinkami aspoň na sviatky, inak si ich nebolo možné len tak kúpiť. Pred obchodmi sa tvorili rady.

Zábava pre dospelých

Dospelí sa mohli zabaviť na Bakalároch, ktorí vznikli v roku 1971, pôvodne ako súčasť losovania Matesu. Zábavnou klasikou sú zaručené tituly: Čtyři vraždy stačí, drahoušku; Homolka a Tobolka; Hodíme se k sobě, miláčku…; Jak utopit doktora Mráčka; seriál Chalupáři; Muj brácha má prima bráchu; Marečku, podejte mi pero!,1seriál Nemocnice na okraji města a mnohé ďalšie.

Nuž, stopy socialistických Vianoc nájdeme v mnohým verziách aj dnes. Nestojíme síce v radoch na tovar pre jeho nedostatok, ale stojíme v radoch pre nadbytok tovaru, ktorý často nezmyselne nakupujeme.

Prežili niektoré dobové ozdoby, výrobky, rozprávky či sladkosti. Jedno je ale isté, neprežili dobové ceny a v mnohých prípadoch ani kvalita…

Zdroj: socikstyle.blog­spot.sk, FB/Vzpominky na socializmus

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM