Jakub Forgács Správy

Respiračné a chrípkové ochorenia? V BBSK nebolo tak málo prípadov posledných 10 rokov

Za nízkymi počtami chorých môže byť podľa slov epidemiológov aj nosenie rúšok a opatrenia z dôvodu pandémie.

Ilustračný obrázok k článku Respiračné a chrípkové ochorenia? V BBSK nebolo tak málo prípadov posledných 10 rokov
Zdroj: TASR

Aj keď je zvykom, že 20. kalendárny týždeň je posledný, kedy sa oficiálne vydáva štatistika vývoja chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO) pre verejnosť, (pretože v podstate končí chrípková sezóna), aktuálne čísla hovoria o miernom vzostupe respiračných ochorení. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Najmenej za 10 rokov

„Môže byť ta tým meniace sa májové počasie a striedajúce sa teploty v pomerne veľkom rozsahu, či silný vietor, ktorý tieto zmeny sprevádza. Faktom však ostáva, že v absolútnych číslach je v BBSK najnižší počet chorých na ARO aj CHPO za ostatných 10 rokov,“ uviedla.

Od roku 2010 do roku 2019 sa podľa jej slov v 20. kalendárnom týždni pohybovali počty chorých na respiračné ochorenia v BBSK v tisíckach, v 20. kalendárnom týždni 2020 na základe hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, sa súčasný počet chorých pohybuje len v stovkách, či v prípade chrípky sotva v desiatkach.

Kde je najviac chorých?

„RÚVZ eviduje v 20. kalendárnom týždni 2020 len 762 chorých na ARO (oproti vlaňajšku je to menej o 80 percent) a v prípade CHPO je chorých len 15 ľudí (oproti vlaňajšku menej o 94 percent). Za týmito počtami môže byť aj nosenie rúšok a opatrenia z dôvodu pandémie,“ vysvetlila Tolnayová.

„Na základe analýz hlásiacich lekárov evidoval banskobystrický RÚVZ najvyšší počet chorých na ARO v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Zvolen. Najvyšší počet chorých na chrípku (6) evidujú v okrese Poltár,“ uviedla hovorkyňa.

Minimum komplikácií

Podobný vývoj podľa jej slov evidujú lekári aj v počte komplikácií – je len 14 prípadov zápalu prínosových dutín, 7 prípadov zápalu stredného ucha a nevyskytol sa žiadny prípad chrípky. Ako spomenula Tolnayová, najviac chorých je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a najmenšími deťmi.

Štatisticky sa tieto ochorenia sledujú po celý rok, pretože lekári zachovávajú epidemiologickú bdelosť, zverejňujú sa však vždy od 40. týždňa uplynulého roka do 20. týždňa nasledujúceho roka. „Kvôli momentálnej epidemiologickej situácii bude RÚVZ Banská Bystrica informovať verejnosť o situácii v ich výskyte aj naďalej,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM