Monika Obrtalová Rôzne

Rekonštrukcia súdu si vyžiada ďalšie peniaze

Rekonštrukcia a modernizácia budovy Krajského súdu v Banskej Bystrici si vyžiada ďalšie finančné prostriedky. Vláda dnes na tento účel schválila 1,53 milióna eur. Budova krajského súdu je národnou kultúrnou pamiatkou postavenou v roku 1898. Pozemok,

Vláda schválila obnovu budovy v októbri 2003 a vyčlenila na ňu takmer 6 miliónov eur. V cene boli zahrnuté náklady na vypracovanie projektu, stavebné práce, reštaurátorské a umelecko-remeselné práce, stavebný dozor a koordináciu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Rekonštrukcia bola rozložená na štyri roky. V roku 2004 bol vykonaný reštaurátorský výskum a predložený návrh na reštaurovanie, o rok neskôr bol spracovaný projekt pre stavebné povolenie a projekt na reštaurátorské práce. Stavebné povolenie vydalo mesto v auguste 2005. Zmluva o dielo na reštaurátorské práce vo výške 1 milióna eur bola podpísaná v júli 2006 a zmluva o dielo na stavebné práce vo výške asi 4,7 milióna eur v septembri 2006.

Vzhľadom na to, že stavebné a reštaurátorské práce sa realizujú od roku 2006 až doteraz a ešte nie sú ukončené, bolo nutné vykonať zo strany dodávateľov indexáciu stavebných a reštaurátorských prác, ktorá činí asi 670.000 eur. „Nakoľko ide o historickú budovu, vyskytli sa počas realizácie stavebných a reštaurátorských prác skutočnosti, ktoré nebolo možné v projekte predpokladať. Z tohto dôvodu je potrebné navýšiť rozpočtový náklad stavebnej a reštaurátorskej časti, dodatky na projektovú dokumentáciu, znalecké posudky a podobne o takmer o 800.000 eur,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.

Celkové náklady k 30. júnu 2010 predstavovali 7,4 milióna eur, čo je navýšenie o približne 1,5 milióna eur. Do 31. marca tohto roku bolo pri realizácii verejnej práce skutočne čerpaných 5,99 milióna eur. Dostavba diela sa začala minulý mesiac a v rámci nej by nemali byť realizované žiadne práce navyše.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM