Správy

Rast cien bytov v krajských mestách? Najväčší bol v Banskej Bystrici

Ceny by sa mali zvyšovať aj tento rok, najvyššie medziročné nárasty má však už slovenský realitný trh pravdepodobne za sebou.

Ilustračný obrázok k článku Rast cien bytov v krajských mestách? Najväčší bol v Banskej Bystrici
7
Galéria
Zdroj: TASR

V roku 2019 platili Slováci za štvorcový meter (m2) bytu v priemere 1859 eur, čo prestavuje oproti roku 2018 nárast o 11,3 %. Vyplýva to z údajov Realitného barometra Realitnej únie (RÚ) SR. Ceny by sa mali zvyšovať aj tento rok, najvyššie medziročné nárasty má však už slovenský realitný trh pravdepodobne za sebou. Uviedol to analytik RÚ SR Vladimír Kubrický s tým, že v roku 2020 by mal rast trhovej hodnoty bytov predstavovať zrejme už len jednociferné číslo.

„Priemerná cena bytu na štvorcový meter môže na konci roka atakovať hranicu 2000 eur. Jej dosiahnutie zo súčasných 1859 eur/m2 by znamenalo zvýšenie na úrovni 7,6 %,“ priblížil Kubrický. Ťahúňom pre zvyšovanie by podľa neho aj naďalej mala byť malá ponuka, priaznivý vývoj ekonomiky aj neutíchajúci záujem obyvateľstva o nákup nehnuteľností. Naopak brzdou pri zvyšovaní cien bytov by mala byť Národná banka Slovenska (NBS). Žiadateľom o úver totiž musí zostať z príjmu väčšia rezerva ako doteraz. Znamená to, že podiel celkových splátok k čistému príjmu bude musieť byť nižší než 60 %, zatiaľ čo v minulom roku šlo o 80 % .

Kubrický zároveň poukázal na to, že v posledných rokoch sa hodnota nehnuteľností v porovnaní s príjmami obyvateľstva zvyšuje príliš rýchlo, časť kupujúcich je preto nútená preorientovať sa na menšie byty. To je dôvod, prečo sa podľa neho cena dvojizbových bytov zvýši viac ako v prípade trojizbových. Aj v minulom roku sa podľa analytika ceny starších dvojizbových bytov zvyšovali rýchlejšie ako trojizbových.

V segmente najlikvidnejších nehnuteľností, pri starších trojizbových bytoch, sa podľa Kubrického medziročne najviac zvýšili ceny v Banskej Bystrici, a to o 23,1 %, následne v Košiciach, Prešove a Bratislave. Práve v týchto mestách sa ponuka bytov znížila najciteľnejšie. V ostatných krajských mestách bol rast cien jednociferný, najnižší v Nitre.

Kubrický dodal, že v aktuálnom decembrovom cenovom rebríčku krajských miest je pri starších trojizbových bytoch na čele Bratislava, kde stojí štvorcový meter 2496 eur. Nasledujú Košice, Trnava a Žilina. Na poslednom mieste je Trenčín, kde sú v porovnaní s hlavným mestom Slovenska ceny polovičné. Najdrahšie byty v SR sú pritom v bratislavskom Starom Meste. Jeden štvorcový meter staršieho trojizbového bytu tam stojí 3204 eur.

Foto: ilustračné

Byty, bývanie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM