Zuzana Jakubičková Rôzne

Poškodené auto kvôli výtlkom? Rady a tipy, ako sa domáhať náhrady škody

Tuhé mrazy, časté sneženie a následný odmäk sa prejavili aj na stave vozoviek. Jazda na našich cestách tak často pripomína slalom medzi výtlkmi, ktorý však nie vždy končí bez nehody.

Poškodených áut pre jamy na cestách stále pribúda. Napríklad, od 1. decembra 2012 do 24. februára tohto roka zaregistrovala jedna z poisťovní 600 poistných udalostí v havarijnom poistení spôsobených výtlkom. Celková výška škôd dosahuje približne 569-tisíc eur, teda priemerná výška škody dosahuje až 958 eur.

V porovnaní s predošlými rokmi tak ide o rapídny nárast poistných udalostí aj celkovej sumy. Minulú zimu išlo o 354 poistných udalostí spôsobených výtlkom v celkovej výške 387-tisíc eur.

Poškodenie motorového vozidla výtlkmi na cestách kryje havarijné poistenie, ak je v poistnej zmluve zahrnuté krytie škôd na pneumatikách a diskoch, čo je pre motoristu rozhodne najkomfortnejšie riešenie vzniknutej škody.

Náhrada škody bez uzatvoreného havaríjneho poistenia

  • z poistenia zodpovednosti za škodu správcu komunikácie,
  • u správcu komunikácie mimosúdnou dohodou,
  • od správcu komunikácie na súde v občiansko-právnom konaní.

Ako si uplatniť škodu?

  1. Poškodenie vozidla zapríčinené výtlkom na ceste je možné uplatniť bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie.
  2. Na mieste treba zdokumentovať škodu, jej rozsah aj samotnú vozovku, kde došlo k vzniku škody, napr. vlastnou fotodokumentáciou, prípadnými svedeckými výpoveďami a pod.
  3. Nahlásiť škodovú udalosť poisťovni.
  4. Pri havarijnom poistení má poistený klient nárok aj na pomoc asistenčnej služby, ktorá zabezpečí opravu poškodeného vozidla na mieste alebo odtiahnutie automobilu do zmluvného servisu.
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM