Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je posledný letný týždeň, ktorý začína prehánkami

Blíži sa oficiálne jeseň, rovnodennosť bude v piatok 23. septembra. Čakajú nás chladnejšie dni a dlhšie noci. Už dnes sa pripravte na hmlu a prehánky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je posledný letný týždeň, ktorý začína prehánkami
Zdroj: TASR

Západ: Veľká, miestami aj prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky. Zrána ojedinele hmlisto. Najvyššia denná teplota 21 až 23 st. Severozápadný až severný vietor, postupne 10 až 30 km/h, popoludní v nárazoch okolo 50 km/h.

Stred: Oblačno až zamračené, len ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Zrána lokálne hmlisto. Postupne miestami dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Horehroní okolo 17 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.

Východ: Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky. Zrána ojedinele hmlisto. Najvyššia denná teplota 16 až 21 st. Prevažne severný vietor, postupne 15 až 35 km/h, v nárazoch na viacerých miestach okolo 55 km/h.

Meniny má Konštantín

Mužské meno Konštantín má latinský pôvod a v preklade znamená „stály, pevný“. Konštantínovia sú sebaistí, iniciatívni a ambiciózni muži s riadiacimi schopnosťami. Sú vyrovnaní, vedia, kam kráčajú, nemajú problém prijať podnety od druhých.

Konštantínovia sú aj zodpovední a zásadoví. Muži s týmto menom zanechávajú na pracovisku dobrý dojem. Obyčajne sú úžasne životaschopní. Aj napriek tomu, že vedú nepravidelný život a pracujú nárazovo, zachovávajú si rovnováhu.

Stalo sa doma

1848 – Deň vzniku Slovenskej národnej rady – pamätný deň SR.

1947 – V Bratislave sa konalo zakladajúce zhromaždenie vydavateľstva Tatran.

Stalo sa vo svete

1802 – Narodil sa maďarský politik a publicista LAJOS KOSSUTH (Ľudovít Košút), vodca maďarskej revolúcie v rokoch 1848–1849. V roku 1849 vyhlásil detronizáciu Habsburgovcov a nezávislosť Uhorska a stal sa gubernátorom krajiny. Po porážke revolúcie 1849 žil v talianskej emigrácii. Patrí síce medzi významné maďarské osobnosti, ale mal z časti slovenský pôvod. Jeho otec bol slovenský zeman z Košút neďaleko Martina a matka pochádzala z rodiny spišských Nemcov. Zomrel 20.3.1894.

1949 – Narodila sa britská modelka, herečka a moderátorka TWIGGY (vlastným menom LESLEY HORNBY LAWSONOVÁ). Stala sa prvou skutočnou svetovou modelkou a módnou ikonou. Na vrchole kariéry bola známa svojou extrémnou štíhlosťou – pýšila sa mierami 81–58–81.

Skladba dňa

1947 – František Nedvěd, Praha, spevák, gitarista a pesničkár, člen známej rodiny Nedvědovcov. Spolu so starším bratom Janom založili v roku 1972 trampskú skupinu Toronto. V roku 1974 vyhrali prvýkrát festival Porta so skladbou Kamarád. Ešte v roku 1974 premenovali skupinu na Brontosauři. Zo slávnej éry tejto skupiny sú hity Růže z papíru či Na kameni kámen.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM