Prokop Slováček Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavuje Kristián, Na skle maľované, ale aj filmová "Adéla"

Skvelé české komédie majú spoločného stvoriteľa. A zahral si v nich aj Michal Dočolomanský, ktorý ohromoval aj v predstavení Na skle maľované.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavuje Kristián, Na skle maľované, ale aj filmová "Adéla"
Zdroj: internet

Počasie

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov.

Oslavuje Kristián

Meno má grécky pôvod a jeho význam je „kresťan, Kristovi zasvätený“. Muži s týmto menom sú vyrovnaní a spokojní sami so sebou. Sú aj otvorení a veľmi vnímaví.

Väčšinou uprednostňujú klasické štúdium a cudzie jazyky. Majú pozoruhodný zmysel pre profesionálnu zodpovednosť, schopnosť prispôsobiť sa a veľkú predstavivosť.

Stalo sa na Slovensku

1918 – Ferdinand Juriga ako jediný slovenský poslanec v uhorskom sneme predniesol prejav, v ktorom deklaroval právo Slovákov na sebaurčenie ako slobodného a rovnoprávneho národa.

1974 – Činohra SND v Bratislave uviedla premiéru spevohry Na skle maľované od poľských autorov Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej v réžii Karola L. Zachara. Hra sa stala jedným z najnavštevo­vanejších a najúspešnejších predstavení.

Stalo sa vo svete

1986 – Zomrel český filmový režisér a scenárista Oldřich Lipský, ktorý natočil divácky obľúbené filmové komédie Limonádový Joe, Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela a mnoho ďalších. Narodil sa 4.7.1924.

2003 – Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Matku Terezu za blahoslavenú.

Skladba dňa

Keďže predstavenie na Skle maľované, ktoré oslavuje 42 rokov od jeho uvedenia na scénu, sa stalo takmer národným pokladom, poctu zaspievať skladbu dňa dostal Michal Dočolomanský.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM