Jakub Forgács Správy

Rady, ako bojovať s dotieravými komármi: Stavte na éterické látky a oblečenie s uzlíkmi

Obdobie nepríjemných štípancov je už tu! Dotieravé komáre na nás v týchto dňoch útočia v plnej sile. Ich atak si však zväčša všimneme, až keď je už príliš neskoro. Ako sa proti ním brániť?

Ilustračný obrázok k článku Rady, ako bojovať s dotieravými komármi: Stavte na éterické látky a oblečenie s uzlíkmi
Foto: Monika Földešiová

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje obyvateľov na preventívne opatrenia, ktoré pomôžu eliminovať množstvo a útoky komárov. Zároveň pripomína, že ide o opatrenia, ktoré majú prevažne lokálny účinok.

„Obyvateľom odporúčame individuálnu ochranu v podobe používania repelentných prípravkov a nosenia oblečenia ‚s uzlíkmi‘, ktoré zamedzí, aby hmyz vkĺzol pod oblečenie,“ uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Prevenciou môže byť aj používanie éterických látok vo vonných lampách či elektrických prístrojov s vyparovaním proti hmyzu. Dobrým a účinným opatrením je tiež staviť na mechanickú obranu obydlí. To znamená pripevniť na okná a dvere v dome alebo byte sieťky.

Hlavný hygienik pripomenul, že dôležitou súčasťou preventívnych opatrení je aj starostlivosť o čistotu obytného prostredia a jeho okolia. „Ide o pravidelné kosenie, likvidáciu plytkých stojatých vôd, vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad, ale aj likvidáciu komunálneho odpadu, ako sú plastové fľaše i plechovky, kde sa v zachytenej dažďovej vode môžu liahnuť komáre,“ dodal Rovný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM