Monika Obrtalová Kultúra

Radosť s Prvosienkou pod Urpínom

Trojicu slov v titulku sme nepoužili náhodou. Ide totiž o trojlístok známych folklórnych súborov, ktoré ponúknu ozajstnú radosť a pookriatie všetkým Banskobystričanom, aj návštevníkom tohto mesta, ktorí od dnešného dňa až do stredy budú prechádzať hl

V rámci bohatého predvianočného programu, ktorý pripravuje PKO Banská Bystrica v spolupráci so samosprávou a sa dnes od 16.30 hodiny predstaví Detský folklórny súbor Radosť, vo vianočnom zvykoslovnom pásme, nazvanom Daj Boh šťastia tejto zemi… . Detský folklórny súbor Radosť patrí k najznámejším slovenským detským súborom, ktorý za takmer 30 rokov existencie vychoval stovky známych tanečníkov a spevákov. Vedúcou súboru je zároveň jeho zakladateľka, pani Elena Hlasicová, vďaka ktorej sa malí i väčší tanečníci a speváci zoznamujú s prekrásnym slovenským folklórom, s tradíciami našich starých mám a starých otcov. Momentálne v súbore tancuje a spieva okolo 120 detí vo veku od 4 –15 rokov. Námety čerpajú väčšinou z írečitých oblastí Horehronia, Podpoľania, Hontu, Čierneho Balogu, ale aj Liptova a ďalších regiónov celého Slovenska.

V utorok, na Luciu, sa v rámci Banskobystrických Vianoc na Námestí SNP predstaví renomovaný a celosvetovo známy folklórny súbor Urpín. Tento súbor patrí nielen k najznámejším, ale aj najstarším súborom na Slovensku, pretože na budúci rok oslávi okrúhlych 55 rokov existencie. Za ten čas predstavil krásny slovenský folklór väčšinou z Horehronia a Podpoľania (ale aj z ďalších regiónov Slovenska, ako je Myjava, Zemplín, Šariš či Goral) takmer na celom svete. Tanečníci a speváci Folklórneho súboru Urpín majú za sebou 1780 vystúpení v 24-och krajinách Európy, Ameriky, Afriky a Ázie. V programe Dobrá novina sa členovia folklórneho súboru Urpín predstavia v utorok od 16.30 hodiny na hlavnom námestí.

A do tretice z bohatého programu predvianočných podujatí PKO Banská Bystrica a Mesta Banská Bystrica dávame do pozornosti Vianočné pásmo nazvané Vinšujeme Vám, v podaní Detského folklórneho súboru Prvosienka z Banskej Bystrice, v stredu 14. decembra od 16.30 hodiny na námestí v Banskej Bystrici. Súbor vznikol ešte v roku 1980 pri niekdajšom Dome kultúry. Významným počinom bolo založenie vlastnej cimbalovej muziky pod vedením Ladislava Dráfiho, ktorého v roku 1990 vystriedal Július Zachar. Deti z folklórneho súboru Prvosienka majú za sebou desiatky vystúpení doma i v zahraničí, boli hosťami folklórnych festivalov napríklad v Česku, Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku, Bulharsku, Taliansku, ale aj Dánsku, Turecku, Nemecku a Francúzsku a z niektorých krajín si doniesli aj významné ocenenia, napríklad Hlavnú cenu vo Francúzskom Montrale v roku 2007.

Zdroj: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM