Jakub Forgács Samospráva

Radnica udeľovala najvyššie ocenenia mesta: Ušli sa baranom, riaditeľovi múzea aj dievčenskému zboru

Sú udeľované každoročne a ocenení sa vďaka nim tešia verejnej priazni. V Banskej Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva, Ceny mesta aj Ceny primátora. Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty.

Ilustračný obrázok k článku Radnica udeľovala najvyššie ocenenia mesta: Ušli sa baranom, riaditeľovi múzea aj dievčenskému zboru
Zdroj: Dnes24.sk

Stredajší podvečer patril v Cikkerovej sieni historickej radnice udeľovaniu Čestného občianstva a oceňovaniu laureátov Ceny primátora a Ceny mesta Banská Bystrica za rok 2014. Galavečer je každý rok jedinečnou príležitosťou zvýrazniť osobnosti, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na rozvoji mesta pod Urpínom. Primátor mesta Ján Nosko ocenil 12 osobností, jednu in memoriam. Večer spríjemnili mladí hudobníci skupiny Slovak Tango.

„S hrdosťou a rád odovzdávam ocenenia laureátom za rok 2014. Ich mená obohatia dejiny kráľovského mesta a navždy sa stanú súčasťou úspešného príbehu Banskej Bystrice. Z úprimného srdca, v mene všetkých Banskobystričanov, blahoželám oceneným a ďakujem za ich prácu a odkaz,“ povedal na úvod primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Čestné občianstvo udelili aj in memoriam

Čestné občianstvo in memoriam získal Michal Rárus za mimoriadny prínos v oblasti hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho rozvoja mesta. V minulosti pôsobil ako richtár Banskej Bystrice, národnokultúrny dejateľ, vládny komisár – župan. Ocenenie prevzal historik Vladimír Sklenka.

„Nafurt echtovným Bystričanom“ sa cíti byť Dušan Klimo. Hoci je občanom Nemecka, jeho srdce zostáva doma, v meste pod Urpínom. Čestné občianstvo získal za dlhodobú kultiváciu banskobystrických meštianskych tradícií a rozvoj priateľstva medzi národmi. V roku 2014 stál za usporiadaním prvého stretnutia Banskobystričanov žijúcich v zahraničí počas Dní mesta a Radvanského jarmoku.

V kategórii Cena mesta boli ocenení traja laureáti – dvaja jednotlivci a jeden kolektív. Pri príležitosti významného životného jubilea a za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti urbanizmu, ocenil primátor architekta Ladislava Kmeťa. K osobnostiam mesta sa za šírenie odkazu Slovenského národného povstania a výrazný prínos v oblasti hudby zapísal aj hrdina Vladimír Strmeň. Kategóriu Cena mesta uzavrel Filmový klub Banská Bystrica pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku a za veľký prínos v oblasti kinematografie.

Cena primátora baranom aj dievčenskému zboru

Pedagogička Mária Lauková, generálny riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania Stanislav Mičev, novinár a spisovateľ František PiliarTibor Šabo, pedagóg a tréner, patria od stredajšieho večera do mozaiky osobností ocenených Cenou primátora za výrazný prínos v sociálnej, literárnej, pedagogickej či športovej oblasti.

Tanec je vraj najobľúbenejšia metafora sveta, ktorá rúca jazykové bariéry a má mnoho nadšencov. Za prínos v oblasti tanečného umenia a propagáciu samosprávy v zahraničí získalo Cenu primátora aj profesionálne tanečné divadlo – Divadlo Štúdio tanca. Kolektív, ktorému ocenenie právom patrí, je aj dievčenský spevácky zbor Dolce Canto. Zviditeľňuje naše mesto v pozitívnom svetle, prezentuje sa na rôznych koncertných podujatiach, benefičných koncertoch i festivaloch.

Kategóriu Cena primátora – kolektívy, uzavrel úspešný hokejový klub HC´05 Banská Bystrica. Okrem toho, že patrí k najúspešnejším športovým klubom v meste, vychoval množstvo známych hokejových osobností. Tento rok si pripomenie okrúhle, desiate výročie svojho vzniku.

Najvyššie ocenenia samosprávy

Cena mesta sa udeľuje pri príležitosti významných jubileí a výročí, nominantom s trvalým pobytom v Slovenskej republike. O jej udelení rozhodujú poslanci mestského zastupiteľstva. Nositeľom Ceny primátora sa môže stať každý, kto sa svojou prácou a celoživotným pôsobením zaslúžil o šírenie dobrého mena mesta Banská Bystrica. Kandidátov z predložených návrhov vyberá primátor mesta.

Cena mesta a cena primátora sú najvyššie ocenenia samosprávy, ktoré každoročne udeľuje mestské zastupiteľstvo a primátor mesta nominovaným za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vo vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti. Tiež za činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky, kultúrny a športový rozvoj mesta, jeho propagáciu v zahraničí, alebo za záchranu ľudských životov, majetku mesta a jeho občanov.

Čítajte tiež:

V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty

Foto: ilustračné

V Bystrici ocenili osobnosti späté s mestom
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM