Jakub Forgács Správy

Radikálna zmena na bystrickej univerzite: Výučba už prebieha online

Pedagógovia nastavili harmonogram výučby a formu, akou budú študentom posielať podklady na štúdium a potrebné materiály na zvládnutie výučby z domu. Situácii sa prispôsobila aj univerzitná knižnica.

Ilustračný obrázok k článku Radikálna zmena na bystrickej univerzite: Výučba už prebieha online
8
Galéria
Zdroj: UMB

V súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou šírením ochorenia COVID-19 musela Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pristúpiť k prerušeniu prezenčnej metódy výučby a prešla na dištančnú metódu – online výučbu. Študentov informovala prostredníctvom e-mailov a webových stránok univerzity a fakúlt o spôsobe výučby. Informovala o tom Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB.

„V tejto súvislosti pedagógovia nastavili harmonogram výučby a formu, akou budú študentom posielať podklady na štúdium a potrebné materiály na zvládnutie výučby z domu,“ uviedla Straková.

Ako ďalej spomenula väčšina pedagógov využíva program, ktorý majú pedagógovia a všetci študenti po prihlásení sa študentským e-mailom k dispozícii. Tento program im tak umožňuje skupinovú komunikáciu a online kontakt pedagóg a študent, pedagóg a skupina študentov. Majú tiež možnosť prezentácie študijných materiálov vo forme zvukovej alebo video nahrávky alebo vo forme textového dokumentu. „Každý pedagóg má pravdaže možnosť riadiť si proces výučby v súlade s charakterom predmetu a v súlade s usmernením vedenia fakulty,“ poznamenala Straková.

Univerzitná knižnica UMB sa podľa jej slov tiež prispôsobila vzniknutej situácii a prostredníctvom svojej webovej stránky ponúka prístup k širokej palete licencovaných elektronických informačných zdrojov. „Priebežne aktualizuje zoznam voľne dostupných zdrojov. Tie sú v sekcii radené abecedne podľa odborov. Študenti majú k dispozícii rozličné druhy dokumentov – knihy, časopisy, zborníky, videá, slovníky, encyklopédie a mnoho iného. Voľne dostupné publikácie vydané vo vydavateľstve Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici – Belianum sú zverejnené na webovej stránke publikacie.umb.sk v kategórií Na Stiahnutie,“ spomenula.

Ako dodala Straková, všetky súčasti UMB hľadali spôsob, ako pokračovať v procese vzdelávania, aby zabezpečili plynulý chod výučby a umožnili študentom prístup k informáciám potrebným na štúdium, písanie záverečných prác či prípravu na skúšky.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: UMB otvorila nový akademický rok
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM