Monika Obrtalová Kultúra

Putovanie s objektívom Snježany Požar

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici včera sprístupnila výstavu chorvátskej fotografky Snježany Požar s názvom Putovanie s objektívom. Otvorenia výstavy sa zúčastnila aj samotná autorka, ktorá navštívila Slovensko po prvýkrát.

Výstava v Štátnej vedeckej knižnici sa tematicky viaže k Chorvátsku a chce prostredníctvom nej priblížiť a priniesť atmosféru leta. Medzi fotografiami sú zachytené aj miesta, kde autorka rada trávi leto (ostrov Hvar), inšpiruje ju vôňa levandule, ktorá je pre Hvar typická. Snježanu Požar zaujala Banská Bystrica, podľa jej slov je to: „Krásne, malebné, historické mesto obklopené prírodou.“ Z jej pobytu v našom meste vznikli fotografie, z ktorých podľa jej vyjadrenia: „Možno vznikne výstava o Banskej Bystrici v niektorom z chorvátskych miest.“

Snježana Požar objavila fotografovanie už na základnej škole, kde sa úspešne zúčastňovala národných súťaží. Od roku 1971 študovala na Akadémii dramatických umení, filmu a televízie, v Záhrebe, ktorú ukončila bakalárskym titulom a postgraduálne štúdium dokončila v roku 1987. Následne pôsobila na akademickej pôde, kde viedla seminár elektronického strihu. Ako členka poroty sa predstavila na Medzinárodnej súťaži podmorskej fotografie v Kukljici.

Snježana Požar sa svojimi autorskými výstavami prezentuje od roku 1963. Zúčastnila sa 140 súťažných výstav doma aj v zahraničí, kde získala mnohé ocenenia a diplomy. Doteraz mala 45 autorských výstav v Chorvátsku, Francúzsku, Rakúsku, Rumunsku, Portugalsku a Čiernej Hore. Jej fotografie sú publikované aj na obálkach kníh, v monografiách a časopisoch. Od roku 1991 je členkou Chorvátskej novinárskej asociácie. Návštevníci knižnice si môžu fotografie Snježany Požar pozrieť do 1. júna 2011.

Zdroj: Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM