Správy Samospráva

Pútajú zraky chodcov aj vodičov: Viete, KOĽKO bilboardov máme v Bystrici?

Samospráva v posledných rokoch eviduje znižovanie počtu reklamných stavieb. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Pútajú zraky chodcov aj vodičov: Viete, KOĽKO bilboardov máme v Bystrici?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica eviduje minimálny počet žiadostí o umiestnenie nových reklamných stavieb v nových lokalitách. Uviedla to hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Pripomenula, že takmer vo všetkých prípadoch to sú žiadosti o zmenu doby trvania. Reklamné spoločnosti nimi žiadajú o predĺženie povolenia už existujúcich stavieb. „Po minuloročnej novele stavebného zákona je možné predĺžiť povolenia reklamnej stavby maximálne o tri roky,“ spomenula.

Podľa hovorkyne sa ich najviac sústredí najmä pri hlavných cestných ťahoch. „Aktuálne ich je na území mesta evidovaných 1 151, a to rôznych druhov,“ zhrnula s tým, že najväčšiu skupinu tvorí 619 bilbordov. Z nich je 353 jednostranných a 266 obojstranných. Druhú skupinu tvoria reklamné plochy so svetlom a za sklom. Umiestnené sú v väčšinou na autobusových zastávkach ako súčasť prístreškov.

Adamovičová zdôraznila, že samospráva v posledných rokoch eviduje znižovanie počtu reklamných stavieb. „Prispeli k tomu spoločnosti, ktoré sa v tejto ťažkej dobe snažia optimalizovať svoje plochy a preto dlhodobo znižujú počty nevyužívaných alebo finančne nerentabilných reklamných plôch,“ konštatovala. Podotkla, že od roku 2018 z územia mesta zmizlo 105 reklamných stavieb, ktoré tvorili 153 reklamných plôch. Ako dodala, takmer tretinu z nich, 32, odstránili z pozemkov vo vlastníctve mesta Banská Bystrica. „Ďalšie znižovanie bude súvisieť napríklad s uskutočnením pripravených projektov,“ uzavrela.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM