Jakub Forgács Rôzne Správy

Psy, ktoré v Bystrici nemajú páru: Prekvapivo je medzi nimi aj známe plemeno

Bystričania chovajú tisíce psov, ktorí sú ich vernými spoločníkmi. Nájdu sa medzi nimi však aj poriadne nevšedné plemená, ktoré u nás doslova nemajú páru.

Ilustračný obrázok k článku Psy, ktoré v Bystrici nemajú páru: Prekvapivo je medzi nimi aj známe plemeno
3
Galéria
Zdroj: TASR

Aktuálne údaje špecializovaného portálu egov.banskabys­trica.sk hovoria o 3779 evidovaných psoch v Banskej Bystrici. Prednedávnom sme vás informovali aj o tom, na ktorých uliciach v meste je ich evidovaných najviac. Teraz sme si posvietili na plemená.

Prevládajú kríženci

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najväčšiu skupinku psích miláčikov tvoria kríženci. Druhá priečka patrí Yorkshirskému teriérovi a tratia Nemeckému ovčiakovi. Pozrite si aj celú TOP 10!

Čo však nevšedné plemená psov, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú? Niekoľko psov prihlásených v Banskej Bystrici je totiž v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovnú trojicu takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

3 nevšedné plemená

Jedným z "unikátov je Leonberger (foto č. 1 v galérii), vnímaný ako rodinný pes. Vyznačuje sa priateľským vzťahom k deťom a k iným zvieratám. Nemá agresívne správanie, je hravý a priateľský ku všetkým členom svojej rodiny. Je taktiež vynikajúci strážca a ochranca. V rôznych situáciách vďaka inteligencii a intuícii vie zareagovať až prekvapivo správne. Je oddaný a chráni členov svojej rodiny, hlavne deti. Je pre neho dôležité mať pocit, že je súčasťou rodiny, potrebuje veľa lásky a zábavy.

Možno mnohých prekvapí, že v našom meste je evidovaný len jediný Bernardín (foto č. 2 v galérii). Je to veľký silný pes, pevne stavaný. Hlavu má veľkú, s prívetivým pohľadom. Bernardín sa vyskytuje krátkosrstý, s tvrdou hustou srsťou, a dlhosrstý s hladkou, stredne hustou, niekedy mierne zvlnenou srsťou, najčastejšie oranžovej, mahagónovej alebo bielej farby s fľakmi vyššie uvedených farieb. Je to pes veľmi mierumilovný a pokojný, rád sa mazná a túli, hoci výnimočne sa u neho môže prebudiť jeho bojovný duch a vie byť agresívnejší, no to len výnimočne.

Do trojice nevšedných psíkov sme zaradili aj Basenjiho (foto č. 3 v galérii). Toto plemeno vzniklo z polodivých afrických psov žijúcich spolu s domorodými kmeňmi Pygmejov v Kongu, dorastá až do výšky 48 cm. Pritom môže dosiahnuť hmotnosť okolo 11 kg. Má krátky a priamy chrbát s dlhým krkom. Chvost je vysoko nasadený, raz alebo dva razy zakrútený nad chrbtom. Ak vztýči uši, tak sa mu na čele vytvárajú vrásky. Basenji je považovaný za veľmi vyrovnané plemeno. Býva trpezlivý a prítulný.

Pozrite si fotky spomínaných psíkov v našej galérii! :)

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nevšedné plemená psov v Banskej Bystrici
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM