Monika Obrtalová Rôzne

Psie záprahy na Donovaloch nebudú!

Po prvýkrát po dvadsiatich rokoch sa na Donovaloch nebudú konať preteky, ktoré do regiónu prilákali tisícky návštevníkov. Banskobystrická samospráva sa však obdobnú verziu ako Majstrovstvá sveta v pretekov psích záprahov rozhodla usporiadať sama, a t

„Aspoň takto chcem zachovať tradíciu, ktorá do nášho regiónu nepochybne patrí. Orientovať sa však budeme na stredné a dlhé trate a nie na šprint ako je tomu na Donovaloch. Pôjde o preteky s najvyššou medzinárodnou hodnotou, ktoré sú zaradené do tzv. Vyšehradského pohára,“ vysvetlil Branislav Slaný, riaditeľ pripravovaných Majstrovstiev Slovenska v psích záprahoch – Vysegrad Cup. Na podujatí, ktoré sa bude konať na Králikoch od 18. do 19. februára očakávajú približne 70 až 80 špičkových musherov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska. „Našou snahou je do budúcna zatraktívniť a priblížiť toto podujatie aj domácim obyvateľom. Napríklad by sme im priamo na námestí, deň pred konaním akcie, predstavili musherov a ich psíky,“ doplnil primátor Peter Gogola s tým, že s týmto pretekom chcú pokračovať aj ďalšie roky a pokiaľ bude populárne, samospráva sa bude uchádzať aj o usporiadanie Majstrovstiev Európy v psích záprahoch.

Ďalším zaujímavým podujatím, ktoré obyvateľov mesta pod Urpínom čaká už tento týždeň, teda v sobotu 21. januára, je Banskobystrická stopa. Akcia nadväzuje na predchádzajú ročníky, ktoré sa však kvôli nedostatku snehu posledné dva roky nekonali. Túto sezónu sú poveternostné podmienky viac než priaznivé, a preto sú organizátori optimisti. „Trať povedie smerom Králiky – Malachov – Horné Pršany a určená bude pre „hobby lyžiarov“. To znamená, že lyžiari nemusia byť v nijakom zväze a zúčastniť sa v podstate môže každý, kto má o pretek záujem. Trať s dĺžkou 23 kilometrov nie je náročná na stúpanie a poľahky ju tak zvládnu nadšení pestovatelia tohto zimného športu,“ vysvetlil riaditeľ Banskobystrickej stopy Martin Ivanič. Ideálne podmienky pre toto podujatie predstavujú dobre upravené bežecké trate, ktorých je v okolí Banskej Bystrice v súčasnosti 105 kilometrov.

„S úpravou bežeckých tratí sme začali približne pred dvoma týždňami, nakoľko nám to ideálne snehové podmienky dovoľujú. Posledné dva roky však sneh nebol , preto sme ani trate nemohli upravovať,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ Správy športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica a pokračoval ďalej: „Okrem úpravy tratí na Kremnických vrchoch sa nám konečne podarilo zratrakovať aj lokalitu Šachtičky – Donovaly, a to vďaka tamojšiemu lyžiarskemu stredisku. Technicky totiž nebolo možné, aby sme náš ratrak presúvali z Králik na Šachtičky, preto sme sa na spolupráci dohodli s Parkom Snow Donovaly. Ten trať ratrakuje a mi im za to uhrádzame polovicu faktúry.“ Magistrát chce ešte túto sezónu pristúpiť aj k úprave bežeckej trate smerom na Baláže, ktorá by mohla byť pripravená už o dva týždne.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM