Michal Majer Rôzne

Prvý výťah v Banskej Bystrici

Budovu oproti Prioru poznajú Bystričania pod názvom Porges palota. Nájdu v nej predajne a rôzne služby. Voľakedy však celá budova slúžila ako nájomný dom. Málokto tiež vie, že práve v tejto budove sa nachádzal vôbec prvý výťah v našom meste.

Porges palota bola dostavaná a odovzdaná do užívania v roku 1912. Jej majitelia, manželia Porgesovci, sa však naplnenia svojho sna nedočkali. Obaja zomreli v priebehu výstavby. Budovu projektovala aj stavala firma Payberger a od začiatku slúžila ako obytný priestor – byty v nej mali vysoké stropy, boli slnečné, priestranné a vzdušné a obsahovali kompletné príslušenstvo.

Podobné bývanie si ani v tých časoch nemohol dovoliť hocikto. Po smrti oboch manželov sa nedokončená stavba dostala na dražbu a kúpili ju manželia Seidrterovi za 800 tisíc korún. Názov Porges palota však zostal po pôvodných majiteľoch, a tak ju poznajú aj dnešní obyvatelia Bystrice.

V spodnej časti Porges paloty sídlil krajčír Ťažký, ktorý bol neskôr predsedom ONV, mäsiar Jančárek a mliekáreň. Do budovy sa vchádzalo z Kukučínovej ulice, dnešný vchod bol vybudovaný oveľa neskôr. Do obdobia 50. rokov to bola najvyššia stavba v Banskej Bystrici a nachádzal sa v nej aj prvý výťah v našom meste. „Ako chlapci sme sa na ňom chodili potajomky voziť. Ak nás niekto prichytil, povedal som, že ideme za mojím kamarátom Lintnerom, ktorý býval na samom vrchu,“ s úsmevom spomína Jozef Kubiš.

Po znárodnení v roku 1948 prešla budova do národnej správy do bytového podniku. Neskôr ju odkúpila Tesla a urobila v nej kancelárie.

Martina Kašiarová a Jozef Kubiš

Ďalšie zaujímavé články z histórie nášho krásneho mesta si môžete prečítať v časopise Bystrický Permon.

www.permon.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM