Jakub Forgács Správy

Prvý sneh je tu: Na Horehroní pribudla biela prikrývka, FOTO

Zima v Národnom biatlonovom centre v Osrblí pomaly prichádza s prvým spustením zasnežovnia. Na čo sa môžu tešiť návštevníci?

Ilustračný obrázok k článku Prvý sneh je tu: Na Horehroní pribudla biela prikrývka, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

V Národnom biatlonovom centre v Osrblí začali zasnežovať a Slovenský zväz biatlonu (SZB) tak zahájil jednu z najdôležitejších fáz prípravy na prestížne kolá IBU cup, ktoré sa uskutočnia už začiatkom januára. Skorému zasnežovaniu sa okrem registrovaných a profesionálnych športovcov môže tešiť aj široká verejnosť. Vďaka spolupráci SZB a Banskobystrického samosprávneho kraja sú od minulého roka areál a trate Národného biatlonového centra (NBC) otvorené pre všetkých. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Biatlonisti z celého sveta

Národné biatlonové centrum v Osrblí je súčasťou pomerne malého a polo uzatvoreného sveta stredísk, ktoré v súčasnosti vítajú medzinárodnú konkurenciu na podujatiach IBU (medzinárodnej biatlonovej únie). „Slovenskí priaznivci biatlonu sa tak môžu v termíne od 5.1. do 15.1.2022 tešiť na dve kolá európskeho pohára (IBU cup). Biatlonisti z celého sveta si zmerajú v Osrblí sily celkovo v piatich ženských a piatich mužských pretekoch,“ uviedla Jóbová.

„Vzhľadom k vývoju epidemiologickej situácie nemôžeme zatiaľ s určitosťou potvrdiť, aké budú divácke obmedzenia, ale potešil by nás aspoň režim OTP," povedala predsedníčka organizačného výboru Jaroslava Lauková. „Športovcom fanúšikovia veľmi chýbajú a veríme, že rovnako sa fanúšikovia nevedia dočkať kedy budú môcť opäť zažiť atmosféru pretekov naživo. My urobíme všetko preto, aby sme v rámci platných nariedení priblížili divákom atmosféru na štadióne čo najlepšie,“ dodala Lauková.

Aktívne zasnežujú

Zasnežovaciu techniku mali v areáli plne rozmiestnenú a pripravenú už od 15. novembra, ale zasnežovať mohli začať až počas víkendu, keď sa dostali minimálne teploty v Osrblí na požadovaných – 4 až – 5 stupňov a delá mohli začať produkovať technický sneh.

"Veríme, že do 20.12. vytvoríme dostatok zásob, aby sme mohli sneh začať rozvážať na trate. V ideálnom prípade by sme chceli mať koncom decembra pripravený minimálne 3,3 kilometrový okruh na prvé kolá slovenského Wiessmann pohára. Prevádzku pre verejnosť spustíme podľa vývoja počasia a prípravy tratí, musíme samozrejme rešpektovať epidemiologické nariadenia,“ uviedol Marek Matiaško, správca NBC Osrblie.

Viac o tom, aké zázemie je pripravené pre verejnosť, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Osrblí už spustili zasnežovanie
5
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM