Monika Obrtalová Rôzne

Prvý pacient s kardiostimulátorom, ktorý absolvoval MRI

Takmer pred rokom lekári zo Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici implantovali pacientovi nový typ kardiostimulátora, s ktorým je možné podstúpiť magnetickú rezonanciu. Toto vyšetrenie dovtedy nebolo možné zrealizova

Prvým Slovákom s kardiostimu­látorom, ktorý rezonanciu absolvoval je 27-ročný Martin z Prievidze. „Často som odpadával a už dlhodobo som mal problémy so srdcom, takže kardiostimulátor bol pre mňa nevyhnutný,“ hovorí o svojich zdravotných problémoch Martin. „Predtým ako som vôbec podstúpil toto vyšetrenie, oboznámili ma s rizikami aj prípadnými problémami, no aj napriek tomu som do toho šiel. Cítim sa výborne a opäť som sa mohol zaradiť do bežného života,“ dodáva s úsmevom.

„Podľa našich informácií takíto pacienti sú v Európe iba traja a na Slovensku zatiaľ jediný,“ povedala o počte pacientov, ktorí podstúpili MRI s kardiostimu­látorom námestníčka generálneho riaditeľa pre diagnostiku a liečbu Gabriela Kaliská zo SÚSCCH v Banskej Bystrici. Doteraz bežne používané kardiostimulátory totiž obsahujú vysoké percento feromagnetických látok, ktoré pri pôsobení magnetickej sily pri magnetickej rezonancii môžu spôsobiť jeho prechodnú alebo trvalú poruchu a dokonca aj výpadok jeho funkčnosti.

Nová generácia kardiostimulátorov toto riziko eliminuje a otvára pacientom s týmto typom prístroja cestu k nevyhnutným vyšetreniam magnetickou rezonanciou. „Magnetická rezonancia ako jediná umožňuje zobrazenie srdca v takej detailnej a v takej precíznej forme akú potrebujeme,“ povedala rádiologička Jana Mištinová. Dodala, že magnetickú rezonanciu potrebuje aspoň raz za svoj život asi 50 percent pacientov s kardiostimu­látorom. Pre nositeľov „strojčeka na srdce“ bude táto zmena znamenať v mnohých prípadoch zjednodušenie diagnostického procesu, pretože lekári môžu skôr a bezpečnejšie dospieť k diagnóze a pacienti môžu byť zasa adekvátne liečení.

Zdroj: TASR, moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM