Michal Majer Rôzne

Prvý nízkopodlažný trolejbus už dorazil do Bystrice!

Prvý z 19 nízkopodlažných trolejbusov, na nákup ktorých získal Dopravný podnik mesta Banská Bystrica dotáciu z eurofondov, už dorazil do mesta pod Urpínom. V najbližších mesiacoch ho budú nasledovať ďalšie vozidlá, ktoré prinesú Banskobystričanom via

Nový trolejbus typu Škoda 30Tr SOR, ktorý sa v súčasnosti nachádza v dielni DPMBB, zatiaľ na nasadenie do premávky pripravený nie je. Chýbajú mu totiž viaceré dôležité súčasti, ktoré sa budú priebežne inštalovať. „Tento prvý „polotovar“ k nám prišiel minulý týždeň 29. decembra. Je pripravený na finalizáciu montáže a predpokladáme, že by mal byť dokončený do konca januára. Musí sa na ňom ešte domontovať elektrický motor, trakčný motor, zberače elektrického prúdu a celá elektronika potrebná k prevádzke trolejbusu,“ hovorí Miroslav Snopko, riaditeľ DPMBB.

Oproti trolejbusom, ktoré v súčasnosti premávajú v uliciach, budú mať nové vozidlá viacero výhod. Okrem nízkopodlažnosti je to aj menšia hmotnosť alebo klimatizácia v kabíne vodiča. Cestujúcich určite zaujme novinka v banskobystrickej mestskej hromadnej doprave, ktorou bude dopytový systém otvárania dverí. „Nové trolejbusy majú množstvo vylepšení a výhod, ktoré budú môcť posúdiť sami cestujúci,“ konštatuje riaditeľ DPMBB. Na vozidle je zaujímavý aj počet dverí, ktoré sú štyri. Banskobystričania sú totiž pri „krátkych“ autobusoch zvyknutí na trojdverový štandard.

Nové trolejbusy nebudú lacnou záležitosťou. Celková suma preinvestovaná za ich nákup dosiahla výšku 7,9 milióna eur. Jeden trolejbus tak vyšiel na približne 400 tisíc eur. Podľa súčasného vozidla sa neskôr budú kompletizovať ďalšie, ktoré by mali prísť do Banskej Bystrice v najbližších troch mesiacoch. „Odovzdanie všetkých trolejbusov je naplánované najneskôr do konca mesiaca jún,“ uzatvára Snopko.

mm

Viac o nových banskobystrických trolejbusoch: [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.70437­.34]Nízkopodlaž­né trolejbusy vyrazia do ulíc až v máji 2011[/link] [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.61872­.34]Dodávateľ nových trolejbusov je už známy![/link] [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.54507­.34]Bystrica sa dočká nových trolejbusov[/link]

Prvý nízkopodlažný trolejbus už dorazil do Bystrice!
1
Galéria
trolejbus_novy
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM