Peter Handzuš Rôzne

Prvoaprílové žarty majú dlhú históriu

Korene Dňa bláznov, alebo aj vtipkárov, siahajú podľa niektorých zdrojov do starej Indie, kde sa konali slávnosti Huli v čase od 30. marca do 1. apríla.

Počas veľkolepých karnevalov s maskami mali ich nositelia splniť nezmyselné rozkazy, napríklad obrátiť tok rieky. Kto nedokázal vtipne reagovať, stal sa bláznom osláv. Podobná slávnosť bláznov (festum stultorum, festum fatuorum inak nazývaná aj deň roztopaše a smiechu) sa konala aj v starom Ríme.

Prvoaprílové žartovanie nabralo druhý dych v 16. storočí. V mnohých krajinách sa nový rok začínal práve 1. apríla, no francúzsky kráľ Karol IX. to zmenil, keď od roku 1564 ustanovil začiatok roka na deň 1. januára. Ľudia si zvyčajne na začiatku nového roka posielali dary. V tom čase mali v prevažnej miere podobu potravín. Zmenou termínu začiatku roka sa tradícia obdarúvania neskončila, iba dary na 1. apríla sa postupne menili na symbolické, skôr žartovné – príjemcu mali rozveseliť. Keďže v apríli sa začínal rybolov, ľudia si často posielali ryby upečené z múky. Vystrihnuté ryby z papiera pripínali nič netušiacim chodcom na kabáty. Postupne sa prvoaprílové žartovanie rozšírilo do všetkých štátov. Od Angličanov prevzali v roku 1631 tradíciu Američania.

Na Slovensku sa prvoaprílové vtipkovanie rozmohlo v 20. storočí. Každý vie, že na 1. apríla môže kdekoho prekabátiť či „vystreliť“ si z niekoho. A tiež vie, že žart z niekoho iného si môže v ten deň urobiť beztrestne. Napríklad, neraz sa učitelia stávajú obeťami vynachádzavosti žiakov. Prípadne médiá vypustia s plnou vážnosťou „kačicu“.

Francúzska webstránka linternaute upozornila, že pozor si treba dať v Škótsku, lebo tam sa človek môže stať obeťou prvoaprílového žartíka aj nasledujúci deň – 2. apríla.

Viaceré zdroje pri dni 1. apríla, či the April Fool'Day (aj: All Fool's Day), Aprilscherze, Poisson d'avril, Pesce d'aprile, Dni smecha (Dni duraka), uvádzajú aj konkrétne prvoaprílové žarty: napríklad, v roku 1992 verejnoprávna americká rozhlasová stanica údajne odvysielala oznam, že Richard Nixon kandiduje v prezidentských voľbách. Jeho sloganom v nich bolo: „Neurobil som nič zlé, už to nezopakujem.“ V roku 2002 kanadská internetová stránka Bourque Newswatch vraj oznámila odstúpenie ministra financií Paula Martina z funkcie. Britský finančný bulletin The Gartman Letter prevzal túto informáciu a kanadský dolár následne stratil 32 centov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM