Jakub Forgács Iné športy

Prvá sezóna Daemons: Americkým futbalom žije aj Banská Bystrica

Mladým Banskobystričanom sa podarilo dostať trochu “Ameriky“ aj do nášho mesta. Hoci tu pôsobia už dlhšiu dobu, skutočným štartom bol pre nich minulý rok, kedy odohrali svoju premiérovú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Prvá sezóna Daemons: Americkým futbalom žije aj Banská Bystrica
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ako vznikol americký futbal

Pôvod amerického futbalu je paradoxne v Anglicku. Začiatkom 19. storočia sa istý hráč futbalu cítil znudený tým, že do lopty musí len kopať a tak sa rozhodol chytiť ju a bežať s ňou. Ostatným hráčom sa to zapáčilo a tak sa zrodilo rugby.

Tento nový šport sa v polovici 19. storočia dostal aj do Ameriky, kde si ho obľúbili najmä na univerzitách. Dohodli sa pravidlá, podobné tým v Anglicku. Namiesto guľatej lopty však začali používať “šišku“ a názov sa zmenil z rugby na americký futbal.

Napriek tomu boli oba tieto športy stále veľmi podobné. Zmenu viacerých pravidiel novovzniknutého amerického futbalu presadil až Yaleský hráč Walter Camp, ktorý je považovaný za “otca amerického futbalu“. Práve vďaka nemu sa dnes milióny Američanov nevedia dočkať finále prestížnej futbalovej ligy Super Bowl.

Náročné začiatky v Banskej Bystrici

Na Slovensko sa americký futbal dostal až okolo roku 1995. Klub Daemons Banská Bystrica vznikol v roku 2009, kedy ho založila partia nadšencov. Keďže začiatky s americkým futbalom boli ťažké, prvé dva roky sa venovali hlavne prípravám. Chalani sa trápili najmä s financiami a výstrojmi.

„V roku 2010 sme spustili prvú náborovú kampaň, vďaka ktorej sa do našich radov pridalo množstvo záujemcov o tento šport. Postupom času sa z nich vyprofilovalo jadro tých, so serióznym záujmom a nadšením pre americký futbal,“ povedal Milan Baláž, jeden z hráčov klubu Daemons.

Prvá sezóna pre Daemons

Rok 2012 bol pre tento klub veľmi významný. Nastúpil do sezóny Slovenskej Futbalovej Ligy 7on7 (7 na 7 hráčov). “Podmienkou štartu v lige bolo absolvovanie prípravného zápasu, ktorý sme odohrali proti tímu Smolenice Eagles a hoci sme na ihrisku súpera prehrali, chalani podali solídny výkon,” doplnil Milan.

Počas roka odohrali Daemons celkovo sedem zápasov. Pre chalanov to znamenalo hlavne overenie zručností z tréningov, zbieranie skúseností a odstroňavanie nedostatkov. Za sezónu nazbierali 73 bodov, čo je pre nový tím veľmi slušný výsledok.

“Posledné dva zápasy sme mali možnosť hrať doma. Druhú júnovú nedeľu sa tak v Banskej Bystrici uskutočnil Bystrica Bowl 2012, historicky prvý turnaj amerického futbalu,” dodal na záver. Okrem Daemons sa na ňom predstavili aj tímy Trnava Buldogs, Zvolen Patriots a Žilina Warriors. Napriek tomu, že sa domácim nepodarilo uspieť, odohrali kvalitné zápasy a divákom priniesli príjemnú atmosféru.

Sezóna sa pre Daemons Banská Bystrica začína začiatkom Mája a samozrejme stále hľadajú posily do svojho tímu. Ak vás tento šport zaujal a prípadne by ste sa mu chceli aj venovať, kliknite si na stránku klubu Daemons Banská Bystrica.

Foto: Daemons Banská Bystrica

Americký futbal - Daemons Banská Bystrica
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM