Monika Obrtalová Rôzne

Prvá cyklotrasa otvorená z fondov únie

Lesy Slovenskej republiky dnes po necelých štyroch mesiacoch prác otvorili prvú cyklotrasu vybudovanú s pomocou fondov Európskej únie. Úsek v dĺžke 4,4 kilometra medzi Čiernym Váhom a Benkovom je súčasťou cyklotrasy z Liptovského Hrádku do Liptovskej

„Peniaze na výstavbu, spolu viac ako 51 tisíc eur, sa podarilo získať z Operačného programu cezhraničnej spolupráce Poľsko –Slovenská republika 2007–2013,“ informoval vedúci odboru projektov EÚ Lesov SR Jozef Zatlukal. Partnermi projektu s názvom Cyklotrasa Čierny Váh – Benkovo boli na poľskej strane Lasy Państwowe Katowice, nadleśnictvo Wisla, ktoré plánujú zrealizovať podobnú investíciu v priebehu budúceho roku.

Pôvodným zámerom bolo obnovenie považskej lesnej železničky, ktorá v tomto úseku ešte začiatkom druhej polovice minulého storočia premávala. Po obhliadke železničného násypu však odborníci rekonštrukciu trate pre jej vysokú investičnú náročnosť odmietli, no navrhli zvyšky trate využiť na cyklistickú trasu. Stavbu v rámci projektu Realizácia mikroprojektov na Poľsko- Slovenskom pohraničí v rokoch 2007 – 2013 realizoval Lesostav Liptovský Hrádok, ktorý už má s výstavbou ciest dlhoročné skúsenosti. Povrch je vytvorený z valcovaného kameňa.

Na trase nájdu cykloturisti novopostavený oddychový altánok, pri ktorom môžu vidieť okrem obnovenej studne, pôvodne používanej na dopĺňanie vody do lokomotív, aj jedinú točňu rušňov na celkom 104 kilometroch bývalej železnice. Ďalšou zaujímavosťou cyklotrasy sú pozostatky bývalej staničky Benkovo, pri ktorej bolo stúpanie železnice vyriešené pre nedostatok miesta úvraťou podobne ako v skanzene Vychylovka.

Zdroj: Lesy SR Foto: photoextract.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM