Michal Majer Rôzne

Protest proti výstavbe centra Úsvit pokračuje

Obyvatelia banskobystrického sídliska Fončorda vo štvrtok pokračovali v protestnej akcii proti výstavbe Centra obchodu, služieb a bývania Úsvit. S transparentami v rukách vyjadrovali svoj nesúhlas s realizáciou projektu, ktorý zahŕňa aj 15-poschodovú

Dotknutí obyvatelia sídliska Fončorda si na vlastné náklady nechali vypracovať svetlotechnický posudok. Podľa neho bude svetlo po výstavbe výškovej budovy prenikať do okolitých bytov len jeden a štvrť hodiny denne. Proti takejto situácii sú občania jednoznačne proti. “Okrem nedostatku svetla budeme musieť trpieť aj hluk, prach a špinu. Problém bude aj s dopravou. Keď je v sobotu otvorená tržnica, máme problém dostať sa kvôli množstvu áut na druhú stranu ulice. Čo bude potom keď tu bude stáť takýto kolos,” pýta sa jeden z obyvateľov sídliska. //“Nie sme proti rekonštrukcii budovy Úsvit. Chceme len, aby Mesto Banská Bystrica zobralo do úvahy aj názory obyvateľov dotknutej lokality a spoločnými silami sme sa dohodli na konečnom riešení,” //snaží sa o ústretovosť Anna Pandulová, členka občianskej iniciatívy Bystričania v akcii.

Podľa slov obyvateľov Fončordy Mesto Banská Bystrica ich pripomienky doteraz nebralo vážne. “To, že magistrát pristúpil k zníženiu podlaží z pôvodných 22 na 15 nič nemení. Aj tak to bude obrovské. A na čo nám vôbec bude také centrum, keď jedno už máme a to neďaleko,” konštatuje ďalšia rozhorčená obyvateľka sídliska, ktorej to do obchodného centra Europa trvá necelých desať minút. //“Za takúto vec bojujeme nie kvôli sebe, ale kvôli tým, čo prídu po nás. Mne už na takých veciach nezáleží, ale ak sem má prísť môj vnuk, ktorý sa už nebude mať kde hrať, pretože tu bude namiesto zelene len podzemné parkovisko, bytostne sa ma to dotýka,” //reaguje na celú situáciu starší pán.

Posledné riešenie predstavuje pre dotknutých občanov žaloba na Krajskom súde. Ten o celej veci rozhodne 26. mája. Dovtedy budú odporcovia výstavby pokračovať v protestnej akcii a v oknách budú aj naďalej visieť transparenty. Občania dúfajú, že súd rozhodne v ich prospech a magistrát vezme do úvahy aj návrhy, podľa ktorých by nové centrum mohlo stáť v areáli bývalej budovy Tesca, prípadne by budovu Úsvitu len zrekonštruovali a znova by slúžila tak, ako dlhé roky predtým.

moo

Protest proti výstavbe centra Úsvit pokračuje
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM