Marcel Páleš Správy

Unikátny projekt v Bystrici: Rómovia sa zamestnali vďaka biocesnaku

Bioknoblauch Romanes, čiže tzv. projekt biocesnak, je iniciatívou rakúskeho mesta Graz. V rámci Slovenska sa do neho zapojila zatiaľ len Banská Bystrica. Ide v ňom o tvorbu pracovných miest, a to pre skupiny ľudí, ktorí majú s hľadaním práce väčšie ťažkosti. Konkrétne pre Rómov.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt v Bystrici: Rómovia sa zamestnali vďaka biocesnaku
Zdroj: TASR

Projekt má veľký potenciál!

Podľa námestníčky pre služby mestského úradu (MsÚ) Banská Bystrica Márie Filipovej je v súčasnosti do projektu zapojených okolo desať rómskych dievčat. Primátor Peter Gogola vidí veľký potenciál projektu a nechceli by ho zužovať len na Rómov. „Je to príležitosť, ako dať možnosť pracovať ľuďom, ktorí sú v situácii, že si nevedia nájsť prácu, pretože nemajú pracovné návyky, vzdelanie,“ reagoval Gogola na brífingu v historickej Radnici v Banskej Bystrici.

Podotkol, že medzinárodná konferencia, ktorá sa začala v Radnici po brífingu, má tému Vzdelanie a vzdelávanie. Je zameraná na to, akým spôsobom dať týmto ľuďom príležitosť získať návyky a angažovať sa v tomto projekte, ktorý by mohol byť podľa primátora celoeurópskym. „V súčasnosti sa ukazuje, že je to jeden z mála reálne fungujúcich projektov, ktorý nehovorí len o nejakých virtuálnych aktivitách, ale ktorý reálne môže dať ľuďom prácu, reálne môže priniesť prospech a ekonomický profit,“ dodal Gogola.

Poskytnuté pole pomohlo

Ako Filipová priblížila, pre projekt najprv hľadali partnerov na spoluprácu. Jedným z nich je Stredná odborná škola Pod Bánošom, ďalším Agronemce, a. s., ktorého predmetom činnosti je poľnohospodárska výroba. „Poskytli nám základný prostriedok, teda pole a za ich pomoci sa podarilo zrealizovať aj agrotechnické termíny a celú technológiu.“

Podľa Filipovej spolupracovali aj s rómskymi občianskymi združeniami, ktoré motivovali k projektu Rómov, hlavne mladé rómske dievčatá. Projekt sa zameriava aj na zaškoľovanie, teda ako sadiť či zbierať cesnak.

Školenie v Rakúsku

„Nie je to rastlina, ktorá potrebuje nejakú špecializáciu, má to také opodstatnenie k ich naturelu, že to dokážu robiť,“ oznámila štatutárna zástupkyňa Kultúrneho združenia Rómov Slovenska. Podotkla, že sa už tešia na školenie v Rakúsku a potom budú zasväcovať do procesu ďalších. „Zatiaľ to má dobrú odozvu,“ dodala Jonášová.

Rakúsky projekt si postupne získal partnerov v ďalších mestách Európy, okrem Bystrice sa k nemu pridali v chorvátskej Koprivnici, maďarskom Pecsi, rumunskom meste Moldova Noua či v nemeckom Berlíne. Postupne sa zmenil na vzdelávací program podporujúci praktický tréning sociálne vyčlenených skupín a dostal sa až na európsku úroveň na poli Rady Európy a organizácií Európskej únie.

Hlavnými oblasťami, na ktoré sa projekt zameriava, sú príjem, vzdelávanie, bývanie, práca, životný štýl, zdravotná starostlivosť, komunikácia, financie a administratíva. V Rakúsku, kde má projekt dlhšiu tradíciu, je plodina vďaka nemu vyprodukovaná, dokonca na pultoch jednej z maloobchodných si­etí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM