Michal Majer Iné športy

Procházková nakoniec nevynechá ani Düsseldorf

Slovenská bežkyňa na lyžiach a reprezentantka Dukly Banská Bystrica Alena Procházková nakoniec nevynechá ani víkendové preteky Svetového pohára v nemeckom Düsseldorfe.

V tradičnej exotickej zastávke kolotoča SP na Rýnskom nábreží sa predstaví aj napriek tomu, že pôvodne tam štartovať nemala z dvoch dôvodov – obmedzených finančných možností v poolympijskej sezóne a známej nižšej kvalite snehu, ktorá výrazne skresľuje výkony pretekárov. Veľkým lákadlom však v Düsseldorfe býva divácke publikum šprintérskeho víkendu a na nábreží preteky sleduje často vyše stotisíc ľudí.

„Pôvodne sme mali po krátkej zastávke doma zamieriť rovno do švajčiarskeho Davosu a Düsseldorf sme chceli vynechať, ale rozhodli sme sa nakoniec inak. Alena výborne rozbehla SP a bolo by škoda, aby svoju pozíciu teraz neupevnila,“ informoval TASR tréner Ján Valuška a dodal: „Navyše takmer celá západná Európa je pod snehovou pokrývkou a preto by aj podmienky v Düsseldorfe nemali byť tohto roku až také zlé. Určite to budú kvalitne obsadené preteky, zatiaľ viem akurát o dvoch absenciách – Marit Björgenovej a Justyne Kowalczykovej.“

Jeho zverenkyňa, členka NŠC Bratislava videla v obohatení programu po mesiaci strávenom v polárnej časti Európy predovšetkým pozitíva, no aj jedno menšie negatívum: „Priznám sa, že severu som mala už plné zuby a tešila som sa domov. Štart v Düsseldorfe mi ale neumožní dlho si vychutnávať domáce prostredie.“ Účinkovanie v Nemecku jej pobyt doma nakoniec až tak príliš neskráti, lebo v každom prípade by do Davosu vyrážali už v sobotu.

Až do odchodu môže slovenská jednotka trénovať aj vďaka netradične skorej snehovej nádielke už v domácich podmienkach. „Na Skalke je už polmetra snehu a trate sú tu na naše pomery aj celkom dobre upravené,“ hlásil z Kremnických hôr Valuška. Spoločnosť Procházkovej bude v Düsseldorfe robiť aj jej krajanka Katarína Garajová. „Ak bude po sobotňajších individuálnych šprintoch všetko v poriadku, vyskúšajú si v nedeľu aj šprint dvojíc. Rozhodneme sa až na mieste,“ vysvetlil slovenský kouč. Trojica mužských reprezentantov – Martin Bajčičák, Ivan Bátory a Peter Mlynár sa predstaví až v Davose.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM