Jakub Forgács Správy

PROBLÉMY na strednom Slovensku, vietor zhadzoval stromy: Bez elektriny sú TISÍCE ľudí

Najviac zasiahnuté sú vyššie položené lokality v horskom prostredí. Na vzdušné vedenia vysokého napätia tam padali stromy a konáre.

Ilustračný obrázok k článku PROBLÉMY na strednom Slovensku, vietor zhadzoval stromy: Bez elektriny sú TISÍCE ľudí
Zdroj: SSD

Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje na elektrických vedeniach na území Žilinského a Banskobystrického kraja zvýšený počet porúch. Momentálne je bez elektriny približne 3 500 odberných miest. Informoval o tom Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie SSD.

Najzasiahnutejšie okresy

„Dôvodom je silný vietor, ktorý fúka vo vyššie položených oblastiach už od pondelka. Popadané stromy a konáre spôsobili poruchy na dvadsiatich vývodoch vysokého napätia (22 kV) a vyradili z prevádzky viac ako sto trafostaníc. SSD rieši aktuálne aj jednu poruchu na úrovni veľmi vysokého napätia (110 kV) a približne 50 porúch na úrovni nízkeho napätia (400 V),“ vymenoval Gejdoš.

„Výpadky elektriny trápia aktuálne najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica,“ spomenul.

„Pracovníci údržby zo Stredoslovenskej distribučnej sú už od včera v teréne a snažia sa čo najskôr obnoviť dodávku elektriny. V niektorých prípadoch dokážu prezásobiť odberateľov z iných vetiev, niektorí, žiaľ, budú musieť počkať až do odstránenia poruchy,“ dodal Gejdoš so slovami, že rýchlosť opätovného spustenia jednotlivých vedení bude závisieť najmä od poveternostných podmienok, dostupnosti poškodeného miesta a rozsahu poškodenia. Vo väčšine prípadov by mohli mať obyvatelia opäť elektrinu v priebehu niekoľkých hodín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM