Jakub Forgács Samospráva

Prišli o zaujímavé fleky: Poslanci boli odvolaní z predstavenstiev spoločností!

V obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta nastali zmeny. Poslanci rozhodli, že poslaneckí nominanti v ich predstavenstvách končia.

Ilustračný obrázok k článku Prišli o zaujímavé fleky: Poslanci boli odvolaní z predstavenstiev spoločností!
Zdroj: Dnes24.sk

V utorok sa uskutočnilo 2. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Jedným z bodov programu bol aj návrh na schválenie zástupcov mesta v orgánoch obchodných spoločností a iných právnických osôb založených mestom, resp. s účasťou mesta.

V prvej fáze navrhol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko mestskému zastupiteľstvu odvolať z vedenia obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta (Dopravný podnik mesta, Mestský bytový podnik.) členov predstavenstiev, ktorí sú zároveň aj poslancami mestského zastupiteľstva. „Plní tak sľuby, ktoré si stanovil ešte vo svojej predvolebnej kampani, že viesť mestské firmy budú odborníci, a nie poslanci MsZ. V tejto snahe ho podporili všetci prítomní poslanci, ktorí jeho návrh jednomyseľne schválili,“ uviedla Sekerešová.

Ako povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, už na prvom pracovnom zastupiteľstve spolu s poslancami chceli vyslať signál smerom k verejnosti, že plnenie svojich predvolebných sľubov myslía vážne. „Tam, kde to neohrozí reálne fungovanie mestských spoločností sme pristúpili k odvolaniu poslancov z ich štatutárnych orgánov. V prípade mestskej spoločnosti MBB sme zredukovali aj počet členov predstavenstva z troch na jedného,“ hovorí spomenul Nosko.

V najbližšom období plánuje podľa Sekerešovej vedenie mesta vypísať transparentné výberové konania na pozície nominantov mesta Banská Bystrica v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta, ako aj v rozpočtových a príspevkových organizáciách mes­ta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM