Správy

Prírodný KLENOT Podpoľanie čaká premena: Ako pokračuje príprava obnovy?

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie Vodopádu Bystrô a zvýšenie bezpečnosti prístupu k nemu 35-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný KLENOT Podpoľanie čaká premena: Ako pokračuje príprava obnovy?
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Príprava obnovy okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane pokračuje. Projekt je v štádiu verejného obstarávania na zhotoviteľa. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Za desiatky tisíc

Pripomenula, že po jeho ukončení bude možné začať so samotnými prácami. „Predpokladáme, že by sa tak malo stať do jesene,“ podotkla.

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35-tisíc eur. „K plánovaným aktivitám bude patriť vybudovanie trvácnych bezpečných stupačiek a zábradlí k národnej prírodnej pamiatke. Časť zdrojov poslúži na vylepšenie záchytného parkoviska a vybudovanie informačných tabúľ pod vodopádom,“ spomenula hovorkyňa koncom minulého roka.

Vyše 20 metrov

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

„Vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré – Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM